image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns que el Consell Assessor per a l’impuls d’un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent tanca l’etapa de preparació i d’impuls d’aquests mesos i “obre una nova fase pilotada des de la societat civil”, que “pren la iniciativa i lidera, des de la base, un procés constituent per a la República”. El cap del Govern ha convidat “la ciutadania, les entitats i tota la societat civil a participar-hi”, perquè “tenim una eina per avançar i ningú no ens pot impedir que parlem de com volem la República Catalana”.

Quim Torra s’ha reunit amb el Consell Assessor, que presideix Lluís Llach, i que li ha lliurat un informe dels treballs realitzats aquests mesos des de la seva constitució l’octubre de 2018. El president ha agraït la feina dels membres d’aquest òrgan “ideològicament molt heterogenis”, subratllant que “han pogut actuar amb total independència” i que ho han fet “amb una generositat admirable en temps i disponibilitat”.

El president ha valorat “molt positivament” la feina feta, basada en “desenes i desenes de reunions territorials i sectorials per impulsar el debat” i ha lloat especialment l’elaboració de la metodologia i la mecànica de debat. “Em sembla molt positiva per a la societat que forma Catalunya, que és una societat que vol participar, que s’implica, que es mulla, que solidàriament se sent cridada a dir la seva”, ha afegit.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Per la seva banda, el president del Consell Assessor, Lluís Llach, ha assegurat que el document lliurat al president serveix per “rendir comptes” i ha explicat que, tenint en compte “la naturalesa provisional” del Consell, i realitzada la tasca que se li va encomanar, ara toca “traslladar a la societat civil la decisió de dur a terme, des de l’auto-organització i la participació transversal, un procés de debat”. Per a Llach, aquest treball ha de servir per “definir les possibles bases constitucionals del futur polític de Catalunya i generar una demanda popular cap a les forces polítiques perquè actuïn en conseqüència”.

Així, Llach considera que “és necessari, sinó urgent, la redefinició dels paràmetres que regeixen la nostra convivència des de tots els punts de vista, o sigui, la redefinició dels àmbits constitucionals en els quals la nostra societat aspira a conviure”.

Davant els mitjans de comunicació, Llach no s’ha estat de denunciar la “falta d’unitat estratègica entre els partits i d’aquests amb les organitzacions de la societat civil”, que, segons ell, “dona lloc a la mancança d’objectius polítics engrescadors, unitaris i transversals”.

El Debat Constituent es desenvoluparà al voltant de tres fases que culminaran l’abril del 2020 amb la convocatòria del Fòrum Cívic i Social, que serà l’encarregat de sintetitzar i ordenar els resultats dels debats participatius que s’hauran celebrat.

Un cop dissolt el Consell assessor, el debat passa pel territori a través de les Enteses territorials, que funcionaran com plataformes d’entitats amb l’objectiu de dinamitzar el debat constituent. Es debatrà sobre llengua i ciutadania, organització territorial, règim econòmic, drets, participació política i organització del poder, recursos naturals, i seguretat i relacions internacionals.

El president Torra i Lluís Llach han comparegut al Saló Torres Garcia, acompanyats de la vicepresidenta del consell, Marta Rovira; Jordi Domingo, que n’és el secretari; així com: Francina Alsina, Montse Castellà, Carmina Castellví, Àngels Martínez, Montserrat Palau, Gabriela Serra, i Ignasi Termes.