image_pdfimage_print

Aquest dissabte han tingut lloc els plens d’investidura arreu dels Països Catalans. A Catalunya un dels punts destacats de la jornada han estat els pactes que han fet partits autodefinits com a independentistes amb el bloc del 155, en especial amb el PSOE, partit que va votar favorablement a l’aplicació de l’article 155 l’octubre del 2017 a Catalunya i que a través de l’advocacia de l’estat demana penes de presó molt contundents als presos polítics.

Destaquen els pactes de Junts, ERC i/o CUP en capitals de comarca. Junts per Catalunya ha tancat pactes amb el PSC a Vilafranca del Penedès —on Junts, ERC i CUP tenien una àmplia majoria independentista—; a Santa Coloma de Farners on a part dels socialistes hi ha un grup independent, tot desbancant ERC de l’alcaldia; al Pont de Suert i a Cervera, on a més hi havia el grup SIF, han desbancat també la llista més votada d’ERC que ha rebut el suport de la CUP però no ha estat suficient.

A part d’aquestes capitals de comarca Junts també ha obtingut l’alcaldia en diversos municipis de Catalunya gràcies a un pacte amb el PSC. Ha estat així a Calella de Mar, Vila-seca, La Granada, Cassà de la Selva, Llançà, La Jonquera, Lloret de Mar i Cunit. A més Junts ha permès l’alcaldia del PSC a Malgrat de Mar i Badalona i la del grup independent Sempre Alcarràs en aquest municipi juntament amb el PSC, en aquest darrer cas desbancant la llista més votada que havia estat ERC.

Publicitat
Publicitat

En el cas d’ERC els pactes amb el PSC del 155 han estat a dues capitals de comarca —Figueres i Tàrrega—. En ambdós casos els pactes han permès a ERC obtenir l’alcaldia arrabassant-la a JxCat. A més, el partit republicà ha obtingut l’alcaldia a Sant Cugat del Vallès gràcies a un pacte amb el PSC i la CUP. A Sant Vicenç de Castellet el pacte per obtenir l’alcaldia ha estat amb el PSC i Comuns. A Altafulla el pacte ha estat amb el PSC i un grup local d’independents. A Oliana, Bagà, la Selva del Camp i Sant Salvador de Guardiola el pacte de govern ha estat exclusivament amb el PSC. Hi ha el cas de Cabrera d’Anoia on ERC obté l’alcaldia gràcies al vot de C’s. Finalment hi ha el cas de tres municipis on ERC ha facilitat l’alcaldia al PSC: Badalona, Castelldefels i Plata d’Aro.

La CUP ha participat en els pactes a Sant Cugat, Figueres i Tàrrega on ERC ha obtingut l’alcaldia amb el suport del PSC. Hi ha un cas més curiós a Sant Vicenç de Montalt on PP, C’s, CUP i un grup local han facilitat la investidura del PSC desbancant l’alcaldable de JxCat. El motiu és que aquesta persona es va veure immersa en un presumpte cas de corrupció la passada legislatura.