Ernest Margall celebrant els resultats electorals d'aquest diumenge
Ernest Margall celebrant els resultats electorals d'aquest diumenge
image_pdfimage_print

Esquerra Republicana guanya en vots i regidors

La portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, a la valoració de les eleccions municipals i europees, ahir diumenge vespre, va celebrar la victòria republicana a les eleccions municipals. Vilalta va explicar que “després de guanyar el 28 d’abril, hem guanyat les municipals i hem tret els millors resultats a les europees. Som el primer partit del país”. En aquest sentit, Vilalta va afirmar que Esquerra Republicana és una eina que “posa la seva força i utilitat al servei de la llibertat, la justícia social i el futur del país”. Ens toca seguir treballant per la unitat estratègica que ens ha de dur a la República catalana per garantir la justícia social”.

La portaveu republicana va ressaltar que els republicans han guanyat tant en nombre de vots com de regidors a les eleccions municipals, amb gairebé 820.000 vots i 3.107 regidors: “Són els millors resultats d’Esquerra Republicana des de 1931”, va reivindicar la portaveu. Més enllà dels resultats a Barcelona, Marta Vilalta va destacar les victòries del partit a ciutats com Lleida, Manresa, Blanes, Salt, Palamós, Amposta, Cambrils, Solsona, La Bisbal d’Empordà, Balaguer o Vilanova i la Geltrú”, entre altres.

Per la seva banda, el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, es va mostrar “orgullosament decidit a governar aquesta ciutat i a fer honor a la confiança dipositada pels barcelonins i barcelonines”. En la seva intervenció, Maragall va tenir un record tant per Oriol Junqueras com per Quim Forn: “penso immediatament anar a Soto del Real a parlar amb tots dos del futur de Barcelona i els projectes per a la ciutat” i va ressaltar que també ho farà amb altres formacions com Barcelona en Comú.

Publicitat
Publicitat

Maragall va posar èmfasi en la victòria municipalista d’Esquerra Republicana i va coincidir amb Vilalta: “La primera gran victòria municipalista d’Esquerra Republicana ja és una realitat consolidada”. El guanyador de les eleccions a Barcelona també va assegurar que hi ha una “amplíssima majoria” de ciutadans que demanen “la llibertat dels presoners, el retorn dels exiliats, i un referèndum d’autodeterminació”.

Junts per Catalunya s’endú un 40% dels municipis del país

La roda de premsa de Junts per Catalunya per valorar els resultats de les eleccions ha estat aquest dilluns, l’endemà dels comicis municipals i europeus del 26M. El president Puigdemont ha reivindicat l’espai de Junts per Catalunya com un espai “sòlid que ha vingut a fer política”, que és present al Govern, al Parlament de Catalunya, que té representants als Ajuntaments, al Congrés i al Senat i que ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu “amb claredat”.

Carles Puigdemont ha destacat el lideratge “clar que representa Junts per Catalunya a l’exili” i ha considerat que amb els resultats obtinguts a les eleccions al Parlament Europeu “tenim la possibilitat de liderar la veu de Catalunya a Europa”. És per això que el president ha volgut destacar que el “poble de Catalunya no falla mai i ha enviat un missatge de no rendició a Europa”.  El president Puigdemont ha assegurat que des de l’exili “s’ha posat en marxa” la maquinària per començar a treballar per “avançar en la unitat estratègica de l’independentisme, que serà indispensable per afrontar els reptes que tindrem aquests propers mesos”.

D’altra banda, el portaveu de Junts per Catalunya al Parlament de Catalunya, Albert Batet, ha remarcat que es tanca un cicle electoral que ha consolidat la proposta política i que ha estat “un gran cicle per l’independentisme”. Batet ha remarcat la “victòria àmplia i important a les europees” i ha destacat també que Junts per Catalunya sigui la força que ha guanyat a més municipis, concretament a un 40% del país. Igualment Batet ha apuntat que la formació s’ha presentat al Parlament, al Congrés, al Parlament Europeu i a les municipals, i que, a banda dels resultats d’aquest 26M, abans “vam guanyar el 21D, vam complir objectiu al Congrés que els tres presos fossin escollits”.

Després de les eleccions municipals Junts per Catalunya inicia un període de negociacions per prioritzar els ajuntaments independentistes. És per això que Elsa Artadi  ha emplaçat “ERC per fer un govern del canvi i renovació complet, per un projecte que beneficiï tothom, que sigui 100% independentista”. “La gent ha votat per governs independentistes i de canvi” ha apuntat Elsa Artadi que ha subratllat la necessitat de “posar les bases de la unitat estratègica, pels reptes que tenim davant”.

Davallada de la CUP

Les declaracions d’Eulàlia Reguant, com a portaveu de la CUP, ahir diumenge vespre, mostren una certa decepció pel que fa als resultats globals de les CUP. Reguant va declarar que “no valorem positivament els resultats d’aquestes eleccions municipals i constatem que no és un escenari favorable ni per la garantia dels drets civils, socials i polítics ni per la resolució del conflicte a Catalunya”.

Ara bé, va afirmar que “allà on hem estat a govern i hem pogut desplegar el nostre projecte transformador i de ruptura, la gent ha tornat a confiar amb la nostra candidatura. Hem consolidat i arrelat el projecte de la Unitat Popular al territori”. Afegint que “farem una lectura i una reflexió dels resultats perquè posen de manifest la necessitat de construir una alternativa democràtica que interpel·li el conjunt de l’esquerra transformadora per poder confrontar la reedició del pacte del 78″.

Primàries Catalunya amb uns resultats discrets entra en el món municipal

I finalment, el projecte de Primàries Catalunya, acompanyat per l’ANC en els seus inicis, interpel·lant a les persones a participar de forma més activa en la vida pública institucional, ha aconseguit 22 regidors arreu del Principat. La cara visible, Barcelona és capital, de Jordi Graupera, ha assolit 28.230 vots (3,74%) i s’ha quedat fora de l’Ajuntament de Barcelona, sense poder arribar al 5% necessari per a poder obtenir representació.

Graupera ha reconegut la derrota, i ha fet un fil de piulades proposant reflexió: