Les eleccions municipal del 26 maig, d’acord al sondeig de GESOP, atorguen una estimació de vot del 4% a la candidatura de Jordi Graupera a l’alcaldia de Barcelona. Tot i que cal un 5% del vot per entrar en el repartiment de regidors, l’estimació directe de vot ja indica que aquest percentatge ja suposa que sigui regidor, d’acord amb el criteri d’alguns coneixedors sobre aquest tipus de consultes telefòniques.
Les enquestes s’han fet tenint en compte també les expectatives que acumulen les diferents opcions polítiques que es presenten a les eleccions, i si bé l’agregació de resultats sovint és difícil de valorar, la tècnica estadística permet oferir aquest tipus de previsions.
GESOP per tant, preveu un resultat igualat entre ERC i Barcelona en Comú, fet que indicaria el desgast d’Ada Colau en una alcaldia que no ha sabut capitalitzar bé i que en general li ha quedat molt baldera, ja que no ha resolt ni mirat a fons els problemes de la ciutat. En canvi, segons aquest mateix sondeig, el PSC s’apuntala com si es tractés d’una opció conservadora i quedaria en tercer lloc, malgrat venir de resultats del 2015 realment en fallida. D’aquesta manera, l’acord entre Ada Colau i els socialistes haurà donat fruits electorals molt poc rentables per Barcelona en Comú.
L’aposta de Valls que ha fet Ciutadans fracassa estrepitosament. I com ell mateix va dir, sense l’entrada dels socialistes dins la seva plataforma, qualsevol expectativa ha estat merament especulativa i sense cap èxit possible. La seqüència de les diferents enquestes donen una tendència en reculada permanent.
Junts per Catalunya, tot i l’efecte Puigdemont de les eleccions al Parlament Europeu, no suporta la pressió de les contradiccions que arrossega i de la manca de posicionament que ha traslladat Elsa Artadi als barcelonins. La idea de presentar un pres polític com a cap de llista, lluny de mobilitzar el catalanisme fidel crea una sensació de fracàs i de desmoralització que podran aprofitar principalment ERC i Jordi Graupera, a més de la CUP, la qual millora molt la seva posició gràcies a tenir presència institucional i gaudir dels favors publicitaris que això suposa.
Amb visió de blocs, segons aquest darrer sondeig de GESOP, existeix clarament l’opció d’una aliança republicana si la mobilització de votants de la CUP i Graupera agafa força, tal com la tendència creixent que es va consolidant indica. Aquest fet suposaria, com es pot deduir de la progressió de les diferents enquestes, que els votants a Barcelona buscarien opcions d’estabilitat municipal amb pactes naturals i de progrés, que superin la dinàmica espanyola permanent de la mà dels socialistes o, encara més, de Ciutadans.
El resultat estimat, en regidors, segons les dades fins ara conegudes seria el del gràfic de l’encapçalament, del qual es pot destacar l’entrada de Jordi Graupera a l’Ajuntament de Barcelona. Una entrada que pot créixer si com sembla el debat sobre el vot útil queda definitivament superat, i els barcelonins i barcelonines busquen una presència crítica i exigent que els representi amb tota la força possible.
Doncs sembla que no ha sigut aixi, al final els vots a Graupera nomes han sigut utils per a que el PP entri a l Ajuntament de Barcelona i per a que l independentisme perdi regidors arreu de Catalunya.