image_pdfimage_print

Jordi Graupera, alcadable de Barcelona És capital-Primàries, dins la seva activitat de reunions amb els agents socials i cívics de la ciutat, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions del gimnàs Sant Pau Esports Club, que des de fa mesos arrossega deutes que l’han portat a una situació crítica.

“El cas del gimnàs Sant Pau és el contrari del principi de la bona governança pel que, quan la societat civil lidera una iniciativa amb retorn social, les administracions, no només no han de molestar, sinó que han de facilitar que continuin amb la seva tasca”, ha explicat Graupera després de la reunió amb els responsables d’aquest gimnàs cooperativa. “Aquest espai no només dona servei als veïns que se’n fan socis, sinó que a dia d’avui està donant servei a 900 persones que de manera gratuïta poden fer servir les instal·lacions i les dutxes del gimnàs. Fa un servei d’integració al barri com cap altre servei de l’administració pública”, ha assegurat Graupera. L’Ajuntament va comprar l’edifici del costat per tal que es prorrogués el contracte de lloguer del gimnàs. Però a partir d’aquí van començar els problemes estructurals i van haver de tancar part de les instal·lacions. Així que el consistori, en comptes d’ajudar, ha acabat perjudicant aquesta iniciativa.

Per altra banda, aquest dilluns al matí, Jordi Graupera va visitar l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona que des de 1985 forma a 1.000 professionals l’any entre cursos i estudis superiors. Durant la visita, Graupera s’ha reunit amb Iñaki Gorostiaga, director de l’Escola Superior d’hostaleria de Barcelona (ESHOB). L’escola treballa sobre els principis professionalitat i creativitat. “Estan a l’avantguarda, estan oferint un model a Barcelona que competeix amb les nacions més avançades del món”. Però no n’hi ha prou amb tenir treballadors qualificats. També cal que entenguin de la feina depèn de la seva capacitat de aplicar aquelles qualitats que són genuïnament humanes: la ingenuïtat, l’ambigüitat, la creativitat, l’explotació del talent”, ha continuat el cap de llista de Barcelona És Capital-Primàries.

Publicitat
Publicitat

També hi ha espai per a la denúncia però. Jordi Graupera presentava diumenge el programa de turisme en un pis turístic il·legal per denunciar la inacció del govern Colau: “Surt més a compte tenir aquest pis llogat com a pis turístic que no viure-hi pagant-lo amb una feina”. Aquesta és, segons Jordi Graupera, la principal problemàtica que a la qual cal posar remei per desincentivar els pisos turístics a Barcelona i “això porta a una ciutat que només es pot dedicar a l’economia de serveis i al turisme, fet que provoca que les feines i els salaris siguin cada vegada més precaris”, ha afegit. El fet que el 90% del turisme es concentri al 15% de la ciutat és la raó per la qual les zones turístiques estan en procés de degradació. A altres grans capitals del món com Londres o Copenhagen les solucions són esponjar-lo, posant equipaments globals fora d’aquest 15% de la ciutat. “Posant exemples concrets, si es construeix un segon MACBA no té cap sentit posar-lo a Ciutat Vella i hem de reactivar el projecte de la muntanya dels museus a Montjuïc amb un bon transport”. Malgrat això, “el turisme és una força cultural del nostre temps. 
Els milions de turistes que venen cada any a la ciutat són una oportunitat per l’aprofundiment democràtic. El canvi de model econòmic al que hem d’anar és un model econòmic basat en corredors científics. Barcelona té un context únic que és que tenim un campus de reserva urbà. 
Necessitem estratègies de mobilitat per connectar recerca”.

Graupera ha assegurat que a mig termini els pisos turístics amb llicència s’han d’agrupar en un mateix edifici i els propietaris han d’oferir un serveis que pal·liïn les conseqüències negatives d’aquest allotjaments, com per exemple la introducció de la figura del sereno i que inverteixin una part dels beneficis en la millora de l’espai públic.