image_pdfimage_print

Les llistes de Primàries Catalunya subscriuen al 100% el contingut del full de ruta cap a la independència de l’Assemblea Nacional Catalana. Aquesta decisió és fruit de l’aposta de l’ANC per donar suport a la confecció de llistes unitàries, confeccionades pel mètode de votacions obertes a la ciutadania local dels candidats que postulessin per a la seva representació.

Aquest procés, per desconeixement o per mandra, no s’ha fet a tot arreu, en part també perquè depenia de les assemblees territorials de l’ANC, les quals han hagut de respondre a moltes noves situacions des que el clima de repressió i indefensió que es va crear a Catalunya després del 27 d’octubre ha augmentat.

Moltes de les llistes de Primàries Catalunya tenen la referència a Primàries, a la República Catalana o a la independència. Totes es fan hereves de la trajectòria viscuda fins al primer d’octubre de 2017, quan de manera solidària (o nacional), els catalans es van reconèixer entre ells per fer efectiva la seva determinació d’exercir l’autodeterminació, de la manera que fos, àdhuc unilateralment (com de fet va succeir).

Publicitat
Publicitat

Un exemple d’aquesta situació és Sant Cugat per la Independència-Primàries Catalunya. Moltes candidatures de Primàries Catalunya han fet explícit el seu compromís amb els votants del primer d’octubre, i es defineixen com llistes “per la Independència”. És el cas, per exemple també, de Canovelles per la Independència, Granollers per la Independència o Bigues i Riells per la Independència, per citar-ne només alguns de les comarques del Vallès.

L’ANC dona suport a totes les candidatures independentistes, ja que com entitat transversal, cívica i nacional no té cap compromís que no sigui el de dur el país a la plena sobirania i a la seva reafirmació nacional. En cap cas l’ANC, com es dedueix del seu darrer posicionament durant l’assemblea general ordinària de Tarragona, es manifesta propera exclusivament a alguna de les diferents sensibilitats per la independència, al marge, per tant, de les diferents i legítimes posicions tàctiques, des d’eixamplar la base a exercir la unilateralitat immediata. Aquesta és, de fet, una de les grans aportacions de l’ANC: esdevenir espai de trobada on els catalans sumin iniciatives per fer del país un terreny de llibertat i democràcia.

Les llistes de Primàries Catalunya, com a Barcelona on va sumar més de 23.000 inscrits tot i que finalment van votar uns 10.000, han sorgit de l’autoorganització cívica i natural dels catalans que han notat com la seva representació quedava limitada per acords o pactes que no entenien i diluïen el seu mandat quan votaven, tal com va passar el 27 d’octubre de 2017, quan per circumstàncies inexplicables, tot i un mes despès d’anades i vingudes, el vot per fer possible un estat propi en forma de república va quedar sense cap força executiva ni lideratge polític.

Per tant, per tot Catalunya han sorgit llistes fruit de l’organització autònoma de persones independents, organitzacions socials, partits polítics i veïnat anònim. I totes elles tenen il·lusió, energia i empenta per construir el país des dels Ajuntaments. Aquesta realitat, sobretot a Barcelona, amb l’exponent de Jordi Graupera, de Barcelona és capital-Primàries Barcelona, ha creat una nova i renovada esperança entre els catalans feta de responsabilitat i de determinació.