image_pdfimage_print

Novament, gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya se situa, un any més, com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Això és el que demostren les dades globals relatives a l’any 2018, presentades pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Les dades mostren com el nombre de trasplantaments fets als hospitals catalans ha seguit incrementant-se per cinquè any consecutiu. En concret, el 2018 s’han dut a terme un total de 1.149 intervencions —un 3,9% més que el 2017—. A més, els 151,2 trasplantaments per milió d’habitants (pmp) representa una de les taxes de trasplantament més elevades del món. Per tipus, el 2018 van augmentar els hepàtics (un 13,8%), els cardíacs (un 18,3%), els pulmonars (un 16,9%) i els pancreàtics (un 23,5%). Els renals van reduir-se lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació de viu.

Per centres, els programes de trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron han liderat, amb 319 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge (254) i l’Hospital Clínic (250).

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Aquests excel·lents resultats de trasplantament han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

Fites en donació i trasplantament el 2018:

  • 1.149 trasplantaments d’òrgans, nou rècord històric de Catalunya.
  • Superada la barrera dels 150 trasplantaments per milió de població (151,2); pocs països o territoris al món poden trobar-se en aquesta situació.
  • 53 trasplantaments en centres pediàtrics a Catalunya, un èxit col·lectiu.
  • Superats els 100 trasplantaments pulmonars (104) en un sol any, nou rècord.
  • 71 trasplantaments cardíacs el 2018, nou màxim històric anual.
  • 328 donants cadàver vàlids, segon millor resultat de la història.
  • Es consolida la tècnica de l’split en trasplantament hepàtic infantil.

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar com a fonamental la donació d’òrgans perquè els trasplantaments siguin possibles. I, per tant, posen de manifest la importància de la generositat i la solidaritat de les famílies de les persones donants, que amb el seu gest fan un regal de vida i esperança.