La portada del llibre Altsasu. El caso Alsasua
La portada del llibre Altsasu. El caso Alsasua
image_pdfimage_print

El llibre Altsasu. El caso Alsasua, escrit per Aritz Intxusta i Aitor Agirrezabal, periodistes de Gara i Naiz, ha arribat a la quarta edició després de gairebé dos mesos d’haver sortit editat.

S’hi narra el testimoni dels vuit joves d’Altsasu condemnats, també de les mares i pares, i de l’amo del bar Kotxa o trucades de la Moncloa a la premsa internacional. Recordem que els fets van passar a la població navarresa d’Altsasu, el 15 d’octubre de 2016. Durant les festes del poble, a les portes del bar Kotxa, hi va haver una baralla entre uns quants joves del poble i dues parelles de la Guàrdia Civil i les seves xicotes.

Els joves, que compleixen condemna d’entre 2 i 13 anys de presó acusats d’atemptar contra agents de l’autoritat, lesions, desordre públic i amenaces (però no per terrorisme com demanava la fiscalia, ja que no es considera que les agressions tinguessin aquesta finalitat), després del judici fet a l’Audiència Nacional el mes de maig passat. Abans i després de la sentència, els familiars dels joves no s’han cansat de dir que tot és un muntatge amb voluntat de venjança.

Publicitat

Els autors del llibre intenten rescatar la part silenciada pels mitjans públics amb entrevistes als joves protagonistes d’aquest cas amb tanta càrrega política. Dos d’ells estan en una presó d’Àlaba (Zaballa), i la resta en una presó fora de Navarra (presó d’Aranjuez).

Un dels autors, Aritz Inxusta, explica que el llibre fa una lectura rigorosa sobre què va passar aquella nit i, sobretot, què es va desencadenar a partir d’aleshores sobre dotze joves, les seves famílies i tot un poble: “El caso pone de relevancia que algo funciona mal en el sistema judicial, en la desmesurada intromisión política y retrata un momento histórico muy concreto de la historia de Euskal Herria”.

En el compte de Twitter Altsasugurasoak, Inxusta hi afirma que la gent, també els joves, està devorant el llibre i l’estan fent servir fer debatre sobre un cas que està produint dolor a molta gent; també diu que està rebent molt bones crítiques i ha ajudat a posar el cas de nou sobre la taula.