Imatge de les reivindicacions a favor del projecte d'escola institut. Font. Revista de Ripollet
Imatge de les reivindicacions a favor del projecte d'escola institut. Font. Revista de Ripollet
image_pdfimage_print

Fa pocs dies, el Departament d’Educació (que fins fa poc es deia d’Ensenyament) ha donat llum verda perquè dues escoles d’infantil i primària passin a convertir-se en Instituts escola. Es tracta de l’escola Els Pinetons i l’escola El Martinet, les dues a Ripollet.

Aquesta població, a pocs quilòmetres de Barcelona, té una alta demanda de places de primària i secundària i feia temps que des de l’Ajuntament, i també des de l’associació de famílies de les mateixes escoles, es reclamava una ampliació de places per alumnes de secundària, batxillerat i FP.

Les dues escoles tenen interès a donar continuïtat als estudis dins del seu mateix marc educatiu, i és que les dues es caracteritzen per tenir un projecte educatiu innovador.

Publicitat

Els Pinetons es defineix com una escola acollidora, lligada a l’entorn natural que li dona nom, el parc dels Pinetons, i la proximitat de la serra de Collserola. Segons el projecte de centre, en aquesta escola, el nen esdevé protagonista del seu procés d’aprenentatge. Per això té a la seva disposició diferents espais dedicats a àmbits com l’experimentació, la construcció, el joc simbòlic i l’exterior.

L’escola El Martinet, també es considera una escola innovadora pel que fa a metodologia, amb una visió de treball orientada a l’alumne. Algunes de les fonts d’on ha begut l’equip iniciador d’aquest projecte és l’escola que la parella Rebecca i Mauricio Wild van obrir a l’Equador, també les escoles Reggio Emilia d’Itàlia, entre altres.

L’escola El martinet, a través de l’Associació Amics d’El Martinet, organitza regularment tallers de formació destinats a professionals, també publica investigacions pedagògiques sorgides de l’experiència de quasi 15 anys amb una pedagogia renovadora.

El mes de novembre passat, el Departament d’Educació també va obrir la possibilitat de convertir l’escola Joan XXIII dels Hostalets de Balenyà en institut escola.