image_pdfimage_print

Barcelona esborra alguns dels reconeixements i honors al franquisme. Es procedirà a la retirada de deu medalles i reconeixements atorgats per l’Ajuntament franquista al dictador Francisco Franco i altres comandaments i institucions del règim.

Concretament, es retiraran la medalla commemorativa dels “XXV años de Paz” atorgada a Franco, la Medalla d’Or de la Ciutat que s’adjudicà pòstumament a Carrero Blanco i també a la Sección Femenina de la Falange Española, entre altres. També es revoca la petició de reconeixement al Consell de Ministres de l’any 1929 per a Severiano Martínez Anido, ministre de Governació durant la dictadura de Primo de Rivera i impulsor de les bandes de pistolers vinculades a la policia per reprimir els moviments obrers.

Els grups municipals celebren la retirada de reconeixements amb representants de les entitats integrades a l’Ateneu de Memòria Popular. La mesura es farà efectiva al Plenari del 25 de gener, coincidint amb el 80 aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat (de fet les tropes franquistes entraren el 26 de gener del 1939, com a venjança de la derrota espanyola davant els catalans el dia 26 de gener de 1641 a la Batalla de Montjuïc).

Publicitat
Publicitat

Segons l’Ajuntament, la mesura suposa la recuperació de la memòria democràtica de la ciutat, la fi de la impunitat franquista i la restitució de la memòria de les víctimes del feixisme i de les persones que van patir la dictadura i la repressió entre el 1939 i 1975.