Dia Internacional contra la violència vers les Dones: seguirem als carrers per #NiUnaMenys, Vives ens volem!

image_pdfimage_print

Fa gairebé 58 anys les germanes Mirabal eren assassinades per la dictadura genocida del general Trujillo a la República Dominicana. Pàtria, Minerva i María Teresa van ser segrestades, torturades i assassinades per rebel·lar-se contra un estat genocida i trencar amb els estàndards del rol de les dones.

En la seva memòria, el 25 de novembre s’ha consolidat com una data internacional de lluita contra les violències vers les dones en la qual sortirem als carrers a dir #NiUnaMenys, Vives ens volem, contra tota forma de violència de gènere, prou de discriminació salarial de les dones i per l’avortament legal, segur i gratuït.

Les dones hem estat protagonistes de grans lluites contra la violència de gènere a nivell mundial. La mobilització #NiUnaMenys de l’Argentina en 2015, es va estendre ràpidament per Amèrica Llatina i Europa i ha contribuït a la massificació de la reivindicació contra els feminicidis i contra la responsabilitat dels governs capitalistes en la mort de dones. Els feminicidis són la forma més extrema de violència patriarcal, que implica la propietat sobre el cos i la vida de les dones i que cada any s’emporta la vida de milers que són assassinades per la seva condició de dona, la majoria mortes per les seves parelles o persones del cercle pròxim.

Publicitat

Segons l’Observatori d’Igualtat de Gènere d’Amèrica Llatina i el Carib sobre la base de la informació de 16 països de la regió i de l’Estat espanyol, un total de 2.554 dones són víctimes de feminicidis el 2017. Entre aquests països es destaca Brasil amb 1.133 assassinats de dones. Però aquest nombre augmenta quan s’inclou a països amb els més alts índexs de feminicidis, com Mèxic, amb 49 per setmana, o Colòmbia amb 15. Aquesta forma extrema de violència patriarcal ha portat massivament a les dones als carrers per cridar amb força Vives ens volem!. Aquest reivindicació ha incorporat el reconeixement d’altres formes de violència de gènere com la física, psicològica, simbòlica, econòmica i sexual que van prenent cada vegada més força, en el marc de la quarta ona a nivell mundial de les lluites del moviment de dones, perquè la majoria de les dones al món han estat violentades almenys alguna vegada en la seva vida.

Amb el moviment #MeToo en 2017 als Estats Units, va començar una reacció massiva per enfrontar la impunitat mil·lenària dels homes per exercir la violència sexual. Una veritable rebel·lió mundial que es va estendre ràpidament pel món. A partir de les primeres denúncies a Hollywood, les dones van començar a denunciar la violència sexual i també a organitzar-se per sortir a enfrontar-la. Des de les massives jornades als carrers convocades per les dones de l’Estat espanyol contra la sentència de la “Manada” passant per les ocupacions feministes a Xile fins a les vagues a Mc Donalds i Google de les treballadores contra l’assetjament sexual, creix la rebel·lió contra aquesta forma de violència de gènere.

Amb els dues vagues internacionals de dones es va posar al descobert una reivindicació central de les treballadores com és la bretxa salarial entre dones i homes, que segons dades de l’ONU arriba al 23% a nivell mundial. El sistema capitalista patriarcal utilitza l’opressió mil·lenària de les dones per superexplotar-nos i obtenir majors guanys. Per això lluitem perquè el capitalisme i el patriarcat caiguin junts.

Des del 2017 amb el primer #gritoglobal per l’avortament legal, la lluita pel dret a decidir sobre els propis cossos de les dones va ser una de les grans lluites que vam portar als carrers i que va aconseguir a Irlanda conquerir aquest dret. A l’Argentina, milions van sortir als carrers per l’avortament legal, lluita que recorre Amèrica Llatina. Perquè no hi ha #NiUnaMenys mentre no s’acabi amb la clandestinitat de l’avortament en el 40% del món, on és il·legal.

Aquest 25N reforçarem la nostra lluita sortint als carrers a tot el món. Són els governs capitalistes, juntament amb les esglésies, les responsables delsque les dones seguim morint. Per això, hem d’estar als carrers per fer créixer aquesta onada mundial de lluites. Seguint el camí de les dones dels Estats Units contra el govern de Trump, les brasileres pel #EleÑao contra el reaccionari masclista, misogin de Bolsonaro i de les argentines amb la marea verda per l’avortament legal i de tots els països on s’organitzen per lluitar pels seus drets.

Des de la Unitat Internacional de les i els Treballadores-Quarta internacional fem una crida a coordinar accions a tot el món contra tota forma de violència patriarcal per seguir fent tremolar la terra.