El sindicat Intersindical-CSC va prendre protagonisme fa un any a l’hora de defensar els drets dels treballadors catalans davant l’amenaça consumada de l’Estat espanyol de retirar empreses i activitats comercials per mitjà d’incentius a la deslocalització de les seus corporatives. A hores d’ara, aquesta iniciativa espanyola roman intacte, i grans empreses encara no han seguit el camí de tornada.

Per contestar a aquesta greu afectació en l’activitat laboral catalana, aquest sindicat, quasi en solitari, va convocar una vaga, a través de la qual també s’aprofitava per reivindicar sobre la pèrdua persistent de drets i condicions laborals i també sobre la suspensió o anul·lació de lleis del Parlament de Catalunya favorables als treballadors.

Aquesta convocatòria de vaga es va concretar en el dia 8 de novembre de 2017, dies després d’una aplicació de l’article 155 de la Constitució contrària als interessos dels treballadors catalans, per les raons esmentades.

Publicitat
Publicitat

En contra del que seria lògic i basant-se en una visió social de l’activitat econòmica, la patronal catalana Foment del Treball ho va intentar impedir, fent tot el possible perquè la jornada reivindicativa fos prohibida. Tot i la pressió exercida, tanmateix, la vaga es va poder fer, però la causa judicial va prosperar.

Foment del Treball actua d’aquesta manera també en casos similars, com la vaga general del 3 d’octubre de 2017 o la vaga feminista del 8 de març de 2018, sostenint una visió empresarial deslligada de qualsevol mínima responsabilitat social.

Aquesta patronal ha portat la Intersindical-CSC als tribunals i fins ara ha perdut. Així i tot, hi insisteix, i també ara, ha presentat recurs al Tribunal Suprem, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va ratificar la legalitat de la convocatòria i que, fins i tot, va negar qualsevol de les mesures cautelars pròdigament sol·licitades.