Puigmal
Puigmal
image_pdfimage_print

«Som nació i avui, des dels cims de Catalunya, volem la llibertat dels presos, volem el retorn dels exiliats, volem l’anul·lació de les més de 1.000 causes obertes i volem la llibertat per decidir el nostre futur com a poble». Aquestes paraules clouen el manifest de ‘Cims per al llibertat’ que aquest dissabte 13 d’octubre, s’ha llegit des de 18 cims de Catalunya, als quals hi han pujat, simultàniament, més de 16.000 persones, amb l’objectiu de reclamar la llibertat dels presos polítics, exiliats i tots els represaliats, i com a mostra de suport a les seves famílies.

La participació en tots els cims ha superat totes les expectatives i la iniciativa ha tingut també un gran ressò internacional, ja que també s’han pujat 11 Cims Agermanats a Europa, Amèrica del nord i Nova Zelanda.

CIMS PER LA LLIBERTAT és una iniciativa esportiva, solidària i reivindicativa que s’ha fet en benefici de l’Associació Catalana pels Drets Civils i els cims han estat escollits pels presos i exiliats. A més, la iniciativa ha tingut un gran ressò internacional. La jornada d’ahir va transcorrer sense cap incident remarcable.

Publicitat
Publicitat

CIMS PER LA LLIBERTAT ha comptat amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i de tots els centres excursionistes del territori. Un total de 41 centres excursionistes han apadrinat els cims, això vol dir que un centre, o més d’un, s’han fet càrrec d’organitzar l’ascensió a cadascun dels cims.

Totes les ascensions van començar entre les 5 i les 9 del matí, en funció de la dificultat de cadascuna. Entre les 12 i la una del migdia es va iniciar una acte dalt de cada cim, on, entre d’altres accions, es va llegir un manifest i en cadascun dels cims hi va intervenir un familiar dels represaliats. Al cim del Puigsacalm hi va pujar el president de la Generalitat, Quim Torra, i al Matagalls, el president del Parlament, Roger Torrent.

CIMS a Catalunya: Comabona (1.500 persones), Gallina Pelada (2.000 persones), Montsec – Tossal de les Torretes (1.000), Tossal del Rei (650), Matagalls (900), Montgrí (1.500), La Mola (1.000), Puigsacalm (1.200), Canigó (250), Sant Jeroni (400), Roca Corbatera (1.500), Pica d’Estats (300), Mont Caro (1000), Les Agudes (600), Montsent de Pallars (1.000), Carlit (500), Puigmal (1.000) i Pedraforca (400).

CIMS Agermanats: Brockhen (Alemanya), Tombeau du Géant (Bèlgica), Salla Fort (Catalunya del Nord), Bola del Mundo (Sierra de Guadarrama-Madrid), Randa i Galatzó (Mallorca), Mont Royal (Quebec), Monte Cinto (Còrcega), Arthur Seat (Edimburg), My. Tamalpais (Califòrnia-USA), Takarunga (Nova Zelanda) i Great Sugar Loaf (Irlanda).