Assemblea oberta de l'ANC de Terrassa en la que es va aprovar l'impuls del projecte de Primàries Catalunya al municipi de cara les eleccions municipals. | Primàries Catalunya
Assemblea oberta de l'ANC de Terrassa en la que es va aprovar l'impuls del projecte de Primàries Catalunya al municipi de cara les eleccions municipals. | Primàries Catalunya
image_pdfimage_print

Aquests dies les territorials de l’ANC estan fent actes de presentació arreu del territori del projecte de Primàries Catalunya i assemblees locals per tal que cada municipi pugui decidir si hi impulsen la iniciativa. L’objectiu de les primàries republicanes és aglutinar el vot independentista de cara les eleccions municipals de l’any que ve per tal d’obtenir el màxim d’alcaldies independentistes. D’altra banda, també es promou el mecanisme de primàries per fomentar la regeneració democràtica i que la ciutadania guanyi poder en l’elecció dels seus representants, i trenca així el sistema de partits tradicionals en el qual els electes depenen molt més de les cúpules dels partits.

En les darreres hores s’ha sabut que l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa, segona i tercera ciutats de Catalunya han aprovat impulsar-les, s’afegeixen doncs a Barcelona —la qual fou la primera a engegar aquest procés a través de la proposta Primàries Barcelona— i a Reus, que va posar-ho en marxa al cap de poc temps.

De fet, tant Barcelona com Reus estan pendents d’aprovar un reglament definitiu que serà el que marcarà les regles de joc de les primàries i els diferents terminis de cadascun dels passos que cal dur a terme. Barcelona, de fet, ja va aprovar un reglament durant el mes d’agost, però va quedar congelat i obert a noves esmenes en entrar l’ANC en el procés de primàries tot conformant la plataforma unitària Primàries Catalunya. S’espera que aviat es tanqui el reglament definitiu i s’activi finalment el procés.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

A Reus aquest dilluns faran una assemblea oberta per tal de posar a debat i votació el reglament de primàries amb el qual es regirà aquest municipi.

Altres ciutats s’estan plantejant afegir-se també al procés. Aquest mateix dijous al vespre, a Sabadell hi va tenir lloc un acte de presentació del projecte de Primàries Catalunya a càrrec d’Elisenda Paluzie, president de l’ANC, i Jordi Ollé, membre del secretariat nacional de l’entitat independentista.

Altres municipis que han començat a treballar i difondre les primàries republicanes són Tarragona, on l’ANC està treballant inicialment per explicar el procés a la ciutadania a través de parades al carrer; a Lleida hi ha previst un acte el dilluns vinent, 15 d’octubre al vespre també amb Elisenda Paluzie com a ponent destacada. A Mataró ja fa mesos que recullen signatures per una candidatura unitària i també optaran per afegir-se al procés de primàries obertes. A Granollers hi ha previst un acte de presentació de les primàries aquest divendres al vespre. A Manresa també hi ha un grup de persones que estan impulsant el procés de primàries al municipi i que tenen previst fer un acte de presentació en els dies vinents:

A Vilassar de Mar també l’ANC va aprovar en una assemblea oberta aquest dijous al vespre impulsar el projecte al municipi. Finalment, a Santa Cristina d’Aro, tot i ser un municipi més petit, també hi ha un grup de persones amb ganes d’impulsar les primàries:

Sembla, doncs, que el projecte de primàries republicanes s’està escampant com una taca d’oli pel territori i en les setmanes que vénen podrien sorgir molts més grups impulsors arreu.