Pèrdua de sobirania parlamentària

image_pdfimage_print

El debat sobre l’orientació política general del Govern va acabar dimarts tarda amb la constatació de la pèrdua de sobirania parlamentària, en l’acatar la Mesa del Parlament la interlocutòria de Llarena i deixar sense efecte les votacions del passat dimarts 2 d’octubre al Parlament, on es decidí que fossin els diputats imputats qui decidissin la delegació del vot.

En aquesta sessió, els diputats Oriol Junqueras i Raül Romeva han designat el diputat Sergi Sabrià, president del grup d’ERC, perquè exerceixi els seus drets parlamentaris. En canvi, els diputats de JxCat Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no han votat, ja que aquest migdia la Mesa ha acordat deixar sense efecte l’acord de dijous pel qual s’atribuïen efectes jurídics als escrits de JxCat i aquests quatre diputats.

La pèrdua de sobirania parlamentària ha desembocat també en la pèrdua de majoria parlamentària.

Publicitat
Publicitat

JxCat ha retirat del Ple la proposta 24, que demanava “impulsar, conjuntament amb les institucions i amb la participació de la societat civil organitzada i la ciutadania, un espai de debat, participatiu i obert per debatre i elaborar les bases i els principis generals del model de país. Establir les mesures pertinents per a facilitar que aquest debat propositiu i participatiu sigui transversal, plural, democràtic i obert i que tingui el nivell més gran de participació possible comptant i incorporant activament les entitats i projectes existents a la societat, de caràcter similar que es troben actius en l’actualitat, que utilitzen mecanismes participatius i que cerquin també dibuixar i dissenyar el país que volem.”

Les propostes de resolució i transaccions aprovades al Ple de dimarts 9 d’octubre han estat: 7 de Cs (les número 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 14); 15 de presentades conjuntament per JxCat i ERC (les 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 21 i 22); 3 d’ERC (les 26, 27 i 28); 8 del PSC-Units (les 3, 5, 6, 7, 9, 12, 13 i 14); 8 de CatECP (les 3, 5, 6, 7, 10, 11, 13 i 14); 1 de la CUP (la 10); les transaccions de la proposta 1 del PSC-Units amb les 4 i 9 de CatECP; la 2 del PSC-Units amb la 20 de JxCat i ERC; la 8 de CatECP amb el PSC-Units; la 12 de CatECP amb la 1 de JxCat i ERC, i la 23 de JxCat amb la CUP. En canvi, la cambra ha rebutjat totes les propostes de resolució del PPC.