La Pica d'Estats
La Pica d'Estats
image_pdfimage_print

La iniciativa Cims per la Llibertat, que pretén coronar 18 muntanyes catalanes de manera simultània el proper 13 d’octubre, ja frega els 11.000 inscrits i s’ha arribat al límit de la capacitat de cada cim. Això sí, les persones que es vulguin inscriure al cim 0 (per fer el donatiu sense pujar a la muntanya) encara hi són a temps. Però l’organització recomana que qui no s’hagi apuntat eviti fer els cims pels accessos de la iniciativa, perquè estaran al límit. “No podem dir que no vinguin perquè la muntanya té les portes obertes a tothom, però l’accés estarà desbordat”, han explicat fonts de l’organització.

L’activitat és una idea de 9 amics de Gironella i Prats de Lluçanès que, en veure la dimensió que agafava, van optar per demanar ajuda a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). La FEEC fa de paraigua legal, ha encapçalat la crida a les associacions muntanyenques d’arreu de Catalunya, i aquesta setmana ha presentat oficialment la jornada a Barcelona.

Els 18 cims no han estat escollits per què sí. Cada pres polític i alguns dels exiliats han triat la seva muntanya i, a partir d’aquí, les entitats excursionistes les han apadrinat i s’han bolcat en la preparació de la jornada al cim en concret.

Publicitat
Publicitat

Els 18 cims escollits són el Tossal del Rei (1.351m) per part de Lluís Puig, el Tossal de les Torretes (1.676m) escollit per Meritxell Serret, la Gallina Pelada (2.322m) ha estat l’elecció d’Anna Gabriel mentre que Marta Rovira ha escollit el Matagalls (1.698m). Per la seva part, Clara Ponsatí ha escollit el Montsent de Pallars (2.883m), el president Puigdemont el Puigsecalm (1.515m) i Toni Comín ha escollit el sostre de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143m).

Tres dels presos han escollit cims propers a casa seva, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha escollit el Montcaro (1.441m), el conseller Josep Rull que s’ha decantat per La Mola (1.103m) i la consellera Dolors Bassa que ha escollit el Montgrí (303m).

Els altres cims escollits pels presos polítics són Les Agudes (1.705), per part de Joaquim Forn, el Canigó (2.785m) per part de Jordi Cuixart, el Comabona (2.548m) que ha escollit Jordi Turull, el Carlit (2.921m), escollit per Jordi Sànchez, la Roca Corbatera (1.163m) ha estat l’elecció de Raül Romeva i el Sant Jeroni (1.236m), que ha estat l’elecció del vicepresident Junqueras.

Per últim, els dos membres del govern de Puigdemont que no estan ni a l’exili ni a la presó, però que segueixen en llibertat sota fiança, Meritxell Borràs i Carles Mundó també han escollit un cim per la iniciativa. Mundó ha escollit el Puigmal (2.913m) i Borràs el Pedraforca (2.503m).

Totes les ascensions començaran entre les 6 i les 9 del matí, en funció de la dificultat de cadascuna, amb l’objectiu d’arribar al cim entre les 12 i la 1 del migdia. Un cop dalt, es llegirà un manifest i un familiar dels represaliats farà un parlament. A més, l’organització té pensat col·locar una placa al capdamunt de cada muntanya.

Els beneficis que es recullin durant la jornada aniran a parar a l’Associació Catalana pels Drets Civils i serviran per cobrir les despeses dels judicis dels presos. A més, la iniciativa, que està tenint un gran ressò internacional i compta amb nou cims agermanats d’arreu del món. Es tracta del Brockhen (Alemanya), Tombeau du Géant (Bèlgica), Salla Fort (Catalunya del Nord), Bola del Mundo (Sierra de Guadarrama – Madrid), Randa i Galatzó (Mallorca), Mont Royal (Quebec), Monte Cinto (Còrsega), Arthur Seat (Edimburg) i My. Tamalpais (Califòrnia).