image_pdfimage_print

La voluntat dels col·lectius catalanistes de recordar als polítics que treballen des de la plaça Sant Jaume els temes pendents amb els quals es van comprometre, s’ha concretat amb tot tipus de concentracions en aquesta plaça. La més rellevant va ser la del passat diumenge 16 de setembre, quan de resultes d’una gran afluència de persones, d’altres activitats previstes no es van poder desenvolupar, per raons pràctiques.

Des de fons del Departament d’Interior s’argumenta que el dret de reunió no està subjecte a autorització prèvia, més encara si és amb fins culturals o testimonials, i només resten subjectes al règim de comunicació si es preveuen alteracions del trànsit o disfuncions en l’activitat veïnal. En cap cas, una concentració cívica en zones de vianants, tal com succeeix, per exemple, en les convocatòries catalanistes a la plaça Sant Jaume, per tant, poden suposar un problema.

Tanmateix, la dinàmica de les concentracions ciutadanes sovint derivada en acampades o assentaments, fet que ha estat considerat negativament per part de les autoritats, les quals s’acullen a la normativa vigent per justificar-ne el desallotjament. Això va succeir igualment amb l’acampada catalanista existent a la plaça Sant Jaume. El desallotjament fet pels Mossos, sota les ordres directes de Miquel Buch, el conseller d’Interior, va provocar confusió i desconcert, ja que com a tal s’havia tolerat atesa la seva presència informativa i testimonial dins el context de normalització nacional que viu Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Tot i el desallotjament, immediatament més de 200 persones, de molt variades afiliacions, van reactivar la concentració reivindicativa, ara amb l’afegit de protestar per la incongruència manifesta que suposa cridar a la mobilització nacional per conferir fortalesa cívica a l’execució del mandat democràtic derivat del referèndum d’autodeterminació i al mateix temps usar medis i ressorts públics com els Mossos i altres serveis públics per treure’n efectivitat o desincentivar la consolidació d’aquest objectiu suposadament compartit.

Des de fonts oficials s’han afanyat a desmentir que fos un desallotjament d’una concentració (fet que seria totalment il·legal) i han matisat que només s’ha procedit a retirar l’acampada o l’assentament, ja que pot suposar un perill per a la seguretat pública (situació de risc en un entorn d’alerta terrorista).

El dissabte 29 de setembre està anunciada, igualment, una concentració forana a la plaça Sant Jaume, raó per la qual s’endevina la necessitat de suport cívic als concentrats en aquest lloc, fet que ha plantejat a l’Assemblea Nacional Catalana, entre altres entitats i col·lectius, la necessitat de donar tot el suport a la concentració en curs, plantejada com un dia de lectura usant com a punts de llibre, curiosament, butlletes de votació que contenien la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”.