image_pdfimage_print

Josep Borrell, ministre d’Assumptes Exteriors de l’Estat espanyol, reconeix en una entrevista al programa BBC HARDTalk emès ahir, que Catalunya és una nació, però s’embolica a l’hora de negar-li el dret a l’autodeterminació i omet els pactes internacionals signats per l’Estat espanyol que incorporen aquest dret [vídeo].

En la mateixa entrevista, diu que preferiria que els presos polítics catalans no estiguessin a la presó preventiva i que a Espanya existeix la separació de poders, malgrat la caiguda de la consideració de la democràcia espanyola, que l’acosta a les democràcies defectuoses (flawed democracy), segons l’índex del prestigiós grup d’anàlisi Economist Intelligence Unit, i malgrat les respostes judicials d’altres estats europeus com Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit.

Les paraules de Borrell sobre els presos han aixecat polseguera dins l’independentisme que li retreu el seu cinisme després que el PSOE donés suport a l’aplicació del 155 i la dura resposta policial i judicial, i també per les pròpies paraules del ministre que demanava “desinfectar” la població catalana favorable al procés. Però també ha provocat enuig en sectors de l’espanyolisme: Rosa Díez públicament l’ha considerat un traïdor [tuit] per admetre que Catalunya és una nació. Josep Borrell segueix doncs a l’ull de l’huracà, amb exigències de dimissió sobre la taula i la proposta de votació per retirar el carrer que hi té dedicat a la seva vila d’origen, La Pobla de Segur.

Publicitat
Publicitat