Jordi Cuixart a la sortida de l'Audiència Nacional | Òmnium Cultural
Jordi Cuixart a la sortida de l'Audiència Nacional | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

L’equip de defensa de Jordi Cuixart ha recorregut la interlocutòria del Tribunal Suprem que manté la situació de presó provisional al president d’Òmnium Cultural des del passat 16 d’octubre de 2017. Els advocats de Cuixart consideren aquesta situació totalment injusta i una clara violació dels drets fonamentals a un líder de la societat civil.

El recurs apel·la, i recorda, que no hi ha motius per tenir empresonat a Jordi Cuixart perquè el seu client en tot moment va fer ús dels següents drets reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans: la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica, el dret de reunió i manifestació i el dret a la participació política.

Òmnium Cultural vol denunciar, una vegada més, que Jordi Cuixart és avui a la presó per haver exercit els seus drets legítims. No podem oblidar que la protesta pacífica és una de les eines centrals de qualsevol societat democràtica. Les mobilitzacions o manifestacions no només s’han de permetre, sinó que s’han de protegir, mai criminalitzar-les.

Publicitat
Publicitat

La defensa de Cuixart es reforça amb experts en drets fonamentals

Per tal de fer front a aquesta situació d’injustícia, l’equip de defensa de Jordi Cuixart s’ha reforçat amb la incorporació dels advocats Àlex Solà, que treballarà conjuntament amb l’advocada Marina Roig, i els advocats especialitzats en Drets Humans Olivier Peter i Benet Salellas, que complementaran la defensa des de la perspectiva del Tribunal Europeu dels Drets Humans, el dret europeu i el dret internacional.

El TS està violant els drets fonamentals i el dret internacional

Els advocats de Cuixart denuncien que el Tribunal Suprem no ha fet en cap moment una individualització dels motius que expliqui perquè s’ha de mantenir un líder de la societat civil empresonat ni tampoc una ponderació dels drets humans exercits pel president d’Òmnium.

La defensa considera que en el cas de Cuixart s’està produint una clara vulneració del dret al jutge predeterminat per la llei, protegit als Tractats Internacionals. En aquest sentit, els advocats recorden que com a membre de la societat civil, Cuixart no ha ostentat mai la condició d’aforat —ni en el passat ni en el present— de manera que la competència per enjudiciar la seva causa li correspondria als jutjats ordinaris de Barcelona.

Finalment, la injustificada assumpció de competència per part del Tribunal Suprem, també vulnera el seu dret a la segona instància, protegit també als tractats internacionals, perquè no es permet la revisió de la sentència que pugui dictar en un futur el TS.