President de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, i el fill del brigadista O'Riordan
President de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, i el fill del brigadista O'Riordan
image_pdfimage_print

El passat cap de setmana va quedar permanentment instal·lada la pintura El brigadista de la senyera al Museu de la Batalla de l’Ebre de Gandesa. El quadre, pintat per Pere Piquer, recull el moment en què una de les unitats de les Brigades Internacionals van creuar el riu Ebre amb una senyera, la matinada del 25 de juliol de 1938. Micheál O’Riordan va ser l’home designat per portar-la.

​Les Brigades Internacionals foren unitats militars formades per voluntaris vinguts d’arreu del món per lluitar contra el feixisme en la Guerra Civil espanyola, a favor de la República. Els primers brigadistes començaren a arribar l’octubre de 1936 procedents sobretot de França, Alemanya, Bèlgica i Itàlia. Molts brigadistes alemanys i italians s’allistaren per tal de fer el primer pas en la lluita contra el nazisme i el feixisme creixent en els seus països. Les Brigades Internacionals van participar en les més cruentes batalles de la guerra com a unitats de xoc, fins que el setembre del 1938 es retiraren del conflicte a causa de la pressió de la comunitat internacional, després d’haver patit enormes baixes. L’any 1988, les Brigades Internacionals van ser homenatjades pel Parlament de Catalunya.

​A l’acte hi han intervingut l’alcalde de Gandesa, Jordi Luz, el fill del brigadista, Manus O’Riordan, el membre de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, i l’artista, Pere Piquer. Hi han concorregut diversos col·lectius memorialistes de la comarca i també altres membres de la Comissió de la Dignitat, com el seu president Josep Cruanyes (vicepresident de l’ANC) i l’advocadessa Pilar Rebaque. El quadre ha estat donat per la Comissió de la Dignitat al Museu després d’una campanya de donacions populars en què hi ha intervingut entitats i persones particulars.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat