Roda de premsa de presentació de l'associació afectats1O.cat | Llorenç Prats
Roda de premsa de presentació de l'associació afectats1O.cat | Llorenç Prats
image_pdfimage_print

Darrerament, un degoteig de retirada de denúncies presentades contra els excessos comesos pels cossos i forces de seguretat de l’Estat durant la jornada del referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre, ha fet reaccionar la societat civil catalana. La resposta ha estat organitzar l’associació Afectats1-O.cat i engegar la campanya #AraParlaTu per evitar l’oblit i mantenir la fermesa i la convicció per tot el que es va fer, i continuar endavant amb les denúncies i l’enfortiment col·lectiu, de forma democràtica i amb voluntat de servei.

Aquesta associació neix a Dosrius, de la mà de la seva presidenta Virgínia Martínez, una de les afectades per les desproporcionades i violentes càrregues de la guàrdia civil en aquest poble del Maresme. Per ella, l’associació té l’obligació d’impulsar, allà on sigui però especialment al Parlament de Catalunya, les comissions d’investigació i d’escrutini de la veritat sobre tot el que va succeir l’1 d’octubre. No és possible, citant al relator de Nacions Unides pels drets humans, Sr. De Zayas, que els testimonis i els afectats no s’organitzin per mantenir viva la memòria d’aquell dia, i de resultes d’això exigir-ne totes les responsabilitats, fins allà on faci falta.

En aquest sentit, també és emblemàtica la figura de l’alcalde de Callús, Sr. Joan Badia, com afectat directe d’aquella jornada de repressió espanyola sobre el poble català, i que participa del naixement d’aquesta entitat de manera activa. Aquest alcalde va ser colpejat i menystingut, públicament, com escarment de tots i totes pels cossos i forces de seguretat de l’Estat. I per postres, un cop va presentar la denúncia, per múltiples presumptes delictes, entre els quals hi havia el del robatori del seu ordinador personal sense cap atestat per part de la guàrdia civil, la jutgessa de Manresa la va girar en contra d’ell permetent que igualment fos denunciat. Aquesta situació, del tot generalitzada, fa recular molts denunciants, sovint per comentaris dels familiars o per cansament acumulat, i així la impunitat es va instal·lant dins la societat catalana, que tot i la seva resiliència i la victòria política i cívica de l’1 d’octubre, sovint es troba sola i sense més suport. Per això, aquesta entitat intentarà revertir aquesta tendència, amb tota la voluntat possible i amb el suport de molts altres col·lectius.

Publicitat
Publicitat

Entre els col·lectius que ja han manifestat un suport explícit, fins i tot materialment, per mitjà d’una donació de fons recollits en una campanya de solidaritat a Flandes, hi ha l’ICEC, representat als Països Catalans per la Sra. Anna Arqué. Aquesta representant ha recordat, durant la presentació de la nova entitat, que des de sempre, i no pas des d’ara com alguns diuen, “el cas dels catalans” és present arreu d’Europa, i les mostres de solidaritat dels col·lectius de pobles i nacions del vell continent no paren d’arribar. En aquest sentit, moltes d’aquestes entitats, i en concret el mateix ICEC, havien plantejat la necessitat de trobar una interlocució a Catalunya on adreçar-se després de copsar la gravetat dels fets comesos per les autoritats policials espanyoles contra la població indefensa i pacífica catalana.

Afectats 1-O i ICEC, així, aposten per una col·laboració sostinguda, d’acompanyament mutu com la millor manera de fer la república guanyada democràticament i per mantenir el nivell de dignitat suficient que permeti reparar i superar un ensurt de dimensions descomunals, el qual ha deixat profundes seqüeles psicològiques entre molts catalans.

La campanya #AraParlaTu permetrà exterioritzar testimonis d’aquell dia, i fer un exercici col·lectiu en positiu per afrontar amb optimisme les reparacions i les indemnitzacions que es deuen per part de l’Estat espanyol, després de tant de mal comès que ni es pot oblidar ni pot quedar impune.