image_pdfimage_print

L’Estat espanyol intenta coaccionar els diputats dominicans que fa pocs dies van crear una associació legislativa per reclamar una solució dialogada, democràtica i pacífica a la situació a Catalunya.

Concretament, l’ambaixador espanyol, Alejandro Abellán Garcia de Diego, es va mostrar preocupat per la fundació de l’esmentat grup, el passat 27 de juny. Una fundació de la qual ja es va fer ressò l’Unilateral. Així el diplomàtic es va reunir amb el president de la Comissió de relacions exteriors i de cooperació dominicana i li va exigir que la República Dominicana no es pronunciï en el que considera que són afers interns del Regne d’Espanya.

Segons denuncia el president del Centre Català de la República Dominicana, Guillem Martí Masana, el president de l’esmentada Comissió, Víctor Suárez, va quedar descol·locat quan va veure que l’ambaixador intentava bloquejar la col·laboració social, econòmica i cultural entre la República Dominicana i Catalunya, mentre que això no passa amb les col·laboracions amb altres parts de l’Estat espanyol, com és el cas d’Andalusia. Suárez es va limitar a escoltar les paraules de l’espanyol, sense donar-hi cap resposta.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El Grup de Legisladors Dominicans Amics de Catalunya es va constituir per enfortir els vincles socials, econòmics i culturals entre ambdós pobles. Segons van informar, una de les primeres iniciatives que es proposen fer és lliurar una carta a l’ambaixador, dirigida al president Pedro Sánchez, demanant l’alliberament dels presos polítics catalans com a gest de bona voluntat per començar un procés de negociació que culmini amb una solució democràtica a les aspiracions del poble català. Aquesta carta ja compta amb la signatura de trenta personalitats socials i polítiques de set estats llatinoamericans i està encapçalada pel premi Nobel de la Pau, l’argentí Adolfo Pérez Esquivel.

El Grup compta amb membres dels dos principals partits dominicans, el Partido de la Liberación Dominicana (PLD), al govern, i el Frente Amplio de Lucha Popular (FALPO). El mateix portaveu del PLD en la Cambra de Diputats dominicana, n’és membre.

Rafael Méndez, diputat del PLD i un dels líders del Grup, va expressar la seva voluntat de visitar els presoners polítics catalans, si bé va matisar que no pretén prendre partit en el debat independentista. El seu objectiu és que la República Dominicana contribueixi a resoldre el conflicte per vies pacífiques i democràtiques i respectant en tot moment els drets humans i la legislació internacional.

La virulenta reacció de l’ambaixador espanyol ha estat qualificada pels polítics dominicans com més pròpia d’un governador colonial que no d’un diplomàtic estranger en un país sobirà.

2 COMENTARIS

Comments are closed.