Acte de la campanya 'Demà Pots Ser Tu' a Sant Boi de Llobregat | Òmnium Cultural
Acte de la campanya 'Demà Pots Ser Tu' a Sant Boi de Llobregat | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha assegurat que “l’única alternativa que ha sabut donar l’Estat espanyol [al conflicte polític amb Catalunya] és la fractura” i ha recordat les paraules de l’expresident del govern espanyol José Maria Aznar que abans es trencarà Catalunya que la unitat d’Espanya. En aquest sentit, Mauri de los Ríos s’ha mostrat convençut que “no és casualitat que amb el 155 la persecució de periodistes i docents hagi estat una obsessió de l’Estat” i ha mostrat total suport a aquests col·lectius i a tots aquells que pateixen la repressió: “màxima solidaritat i protecció als nostres mestres que fomenten l’esperit crític”. “La repressió que fa mal de veritat és la que es pateix de forma invisible”, ha dit Mauri de los Ríos, i ha instat a fer pinya per tal que “totes les víctimes de la repressió se sentin acompanyades”.

Mauri de los Ríos ha fet aquestes reflexions en el marc del debat Estan en perill drets com la llibertat d’expressió?, celebrat aquest dimecres a la plaça Catalunya de Sant Boi de Llobregat. Al debat, en el marc de la campanya Demà pots ser tu, també hi ha participat Jaume Roures, de Mediapro; Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; Àngels Martínez Castells, economista i activista; Elgio, raper condemnat a dos anys i un dia de presó per les lletres de les seves cançons; i Albert Domènech, professor de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat sense judici a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, ha assegurat que “ataquen els mestres i el model d’escola catalana perquè demostra l’èxit col·lectiu d’educar en llibertat”. En una carta llegida per Marcel Mauri de los Ríos, Cuixart ha tornat a denunciar que “tots podem ser víctimes de la repressió: ens volen callats i reprimits perquè estan plens de por”.

Publicitat
Publicitat

De Jordi Cuixart també n’ha parlat Jaume Roures, de Mediapro, qui ha assegurat que el 20 de setembre, a la concentració davant la conselleria d’Economia, “si no hi va haver problemes va ser precisament per l’actitud de Cuixart i Sànchez” i ha lamentat que la justícia hagi tergiversat el relat. Precisament demà Mediapro estrena a TV3 el documental 20-S. “Las cloacas de interior relatava com l’Estat creava estructures paral·leles d’amagat”, ha diu Roures en referència a l’anterior documental de Mediapro, “abans feien llista i atacaven per sota; ara fan la llista i ataquen directament”.

El raper sabadellenc Elgio s’ha mostrat convençut que la pena de presó que pesa sobre ell —dos anys i un dia— “respon a l’objectiu de silenciar un poble” i ha demanat no autocensurar-se: “en el moment que deixem de dir les coses que ells no volen estarem perdent la batalla”. Albert Domènech, mestre de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca, ha sortit en defensa dels seus companys acusats d’un delicte d’odi i ha dit que “és impossible acusar-nos d’adoctrinament” i ha lamentat que alguns professors de l’institut l’any que ve no seran al centre “per culpa de les pressions”. Al seu torn, Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans, una altra de les entitats que impulsen la campanya, ha fet una crida a defensar els drets i les llibertats amb totes les forces perquè “quan fas un pas enrere en drets humans, després és molt difícil de recuperar-ho”.

L’activista Tamara Carrasco també ha estat present a l’acte però només de veu. Carrasco, veïna del Baix Llobregat, no ha pogut ser present a Sant Boi de Llobregat ja que no pot sortir de la seva població, Viladecans, per les mesures cautelars imposades pel jutge de l’Audiència Nacional. Es tracta de dues poblacions separades per menys de 8 quilòmetres de distància.

La campanya Demà pots ser tu és una iniciativa en defensa dels drets fonamentals i civils conjunta de cinc entitats plurals i diverses: Òmnium Cultural, l’Institut de Drets Humans, l’Associació Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans, NOVACT-Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i la Fundació per la Pau. L’objectiu de Demà pots ser tu és denunciar que el govern espanyol viola sistemàticament els drets i les llibertats bàsiques en democràcia.