Les entitats sobiranistes denuncien la repressió política durant els Jocs Mediterranis | Assemblea Nacional Catalana
Les entitats sobiranistes denuncien la repressió política durant els Jocs Mediterranis | Assemblea Nacional Catalana
image_pdfimage_print

Aprofitant la repercussió internacional dels Jocs del Mediterrani, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Plataforma Proseleccions Catalanes i els partits polítics independentistes (ERC, PeDECAT i CUP) han organitzat aquest matí una roda de premsa per donar a conèixer la repressió política i judicial que exerceix l’Estat espanyol a Catalunya i per reiterar el seu compromís i voluntat d’aconseguir l’oficialitat de les seleccions esportives catalanes.

Davant del balcó del Mediterrani, a la Rambla Nova de Tarragona, Elisenda Paluzie, Presidenta de l’ANC, ha subratllat l’”anormalitat” que suposa celebrar aquests jocs en un “context de repressió política” on hi ha presos polítics i exiliats “pel simple fet d’haver organitzat un referèndum d’autodeterminació”, molts d’ells acusats de delictes “falsos i inventats”. Per això, Paluzie ha afirmat que des de l’Assemblea s’aprofitarà “tots els esdeveniments” per denunciar aquesta “anormalitat” i “vulneració flagrant” de drets.

Així mateix, Paluzie ha lamentat que Catalunya no estigui representada amb selecció pròpia als Jocs del Mediterrani, i ha recordat que Catalunya és una nació que va ser potència del Mediterrani i que vol i pretén tenir una vinculació amb tots els pobles que hi habiten.

Publicitat
Publicitat

Al seu torn, Sergi Blàzquez, vicepresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, ha reiterat que l’esport català “té dret a tenir representació pròpia”, i s’ha mostrat “decebut” perquè Catalunya no sigui representada en aquests Jocs. “No anem en contra de ningú, el que volem és poder participar-hi com una nació més”. Blàzquez s’ha mostrat contrariat perquè, també en aquests Jocs, l’esport català torni a ser “invisible”, i ha recordat que hi ha membres del Govern empresonats i a l’exili, a qui ha desitjat el seu retorn i alliberament.

Finalment, Rosa Maria Codines, d’Òmnium Cultural Tarragonès, s’ha mostrat dolguda per la situació de repressió que pateix Catalunya, i ha lamentat que un esdeveniment d’aquesta magnitud, que hauria de ser motiu de celebració, “no es veu amb l’alegria que s’hauria d’haver vist”. Com Paluzie i Blàzquez, Codines ha reiterat la necessitat que Catalunya estigui representada esportivament en l’àmbit internacional.

A l’acte, a més de les entitats i partits polítics, hi ha participat Ferran Civit, representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que ha constatat que tant a la riba nord com a la riba sud del Mediterrani “s’estan vulnerant drets civils, socials i polítics, i a Catalunya també” i ha tingut un record per tota aquella gent que intenta sobreviure “fugint i creuant” la Mediterrània, lluitant contra els “elements” i “hostilitat” d’alguns països del nord del Mediterrani.