image_pdfimage_print

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha emès un comunicat en relació amb l’ús de certs símbols en l’espai públic i en dependències de l’Administració.

Atès que al llarg dels darrers mesos, el Síndic de Greuges ha rebut desenes de consultes i queixes relatives a l’ús de certs símbols, com ara els llaços de color groc, en l’espai públic  i en dependències de l’Administració, vol recordar que:

La llibertat d’expressió és un dret individual de caràcter fonamental que només es pot limitar quan atempta greument contra drets i llibertats. Les manifestacions de caràcter discriminatori o totalitari, per exemple, no estan emparades per la llibertat d’expressió. En canvi, l’exhibició de llaços grocs en balcons i façanes, o a la indumentària personal, no pot tenir cap restricció.

Publicitat
Publicitat

La llibertat d’expressió també es pot manifestar a l’espai públic. Les places i carrers són de tothom, i totes les ideologies democràtiques, antagòniques entre si, s’hi han de poder expressar. Cal respectar, però, les ordenances de civisme i convivència, la utilització ordinària de l’espai, la seguretat i higiene de l’espai públic, etc. Subratlla que en el cas particular de l’espai maritimoterrestre (les platges) cal tenir en compte la normativa estatal específica que l’Administració de la Generalitat té el mandat d’executar.

El Síndic ha obert investigacions davant l’actuació policial a la final de la Copa del Rei, en què es va comissar roba de color groc, i també davant l’actuació d’un jutge civil que va impedir a un contraient lluir un llaç groc en el seu propi casament. A parer del Síndic aquestes actuacions han pogut atemptar contra la llibertat d’expressió.

En aquest moment es troben en fase de tramitació a la institució diferents expedients relatius a l’ús d’aquesta simbologia en l’espai públic i en dependències públiques.

Així mateix, el Síndic està elaborant un informe sobre els drets ciutadans i els deures de l’Administració en la diversa tipologia de casos que s’estan donant respecte d’aquesta qüestió.