El Dr. Alfred-Maurice de Zayas durant la seva ponència a la Jornada | Pau Miserachs
El Dr. Alfred-Maurice de Zayas durant la seva ponència a la Jornada | Pau Miserachs
image_pdfimage_print

El dret a l’autodeterminació com a principi fonamental dels drets humans ha estat el tema principal de la jornada d’estudi i anàlisi organitzada pel Col·lectiu Maspons i Anglasell a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’expert independent de les Nacions Unides, Dr. Alfred-Maurice de Zayas, ha recordat l’informe de 2014, presentat a les Nacions Unides, amb criteris per aplicar el dret a l’autodeterminació. Ha assenyalat que el dret internacional exigeix una majoria favorable, però explica que no es tracta d’un dret estàtic. Les Nacions Unides han creat una Constitució Universal.

La Carta fundacional de les Nacions Unides i els Pactes Internacionals de 1966, ha dit, “recorden que aquest dret és per a tots els pobles sense exclusió i els estats estan obligats a facilitar aquesta expressió de la democràcia, a pesar que a Espanya tinguem demofòbia”.

Publicitat
Publicitat

De Zayas ha dit també que és indispensable una mediació en el conflicte Catalunya-Estat, que el Consell d’Europa no ha fet el que havia de fer i ha tolerat una situació intolerable. S’ha referit a la presumpta violació per part de l’Estat de l’article 2 del Tractat de la UE afirmant que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg és competent. Ha afegit que a Europa li preocupa Hongria, Polònia i Eslovàquia però no vol pronunciar-se sobre el que passa a Espanya i fa per tant una aplicació selectiva, la qual cosa li treu credibilitat.

De Zayas considera que és un abús dels tractats demanar extradicions per A, o per B si falla A. “Hi ha molts ostatges a Europea i conspiracions de silenci”, ha reblat, perquè “els presos per activitats polítiques són presos polítics”. Ha criticat una falta d’imparcialitat i independència en el TS espanyol pel fet que no apliquen els articles 96 i 10.2 de la Constitució de 1978. Per a De Zayas, autodeterminació és un ius cogens i ha de ser aplicat activament. A més l’Estat no pot tenir un altre criteri com ho està fent, incomplint el Conveni de Viena sobre els Tractats.

Referint-se al cas d’Iraq (amb el resultat d’un milió de morts), els caps d’Estat espanyol, britànic i d’USA van destruir el dret internacional, De Zayas opina que haurien de comparèixer davant la Cort Penal Internacional, i pronostica que és el que pot passar amb Espanya amb l’estratègia d’il·legalitat i criminalització que practica.