image_pdfimage_print

Malgrat la pluja, milers de persones han assistit a la manifestació convocada per la plataforma Alcem-nos, de la qual formen part entitats com l’Assemblea Nacional Catalana, la Intersindical CSC o Universitats per la República. Sota el lema Alcem-nos per la República dels drets socials, la reivindicació ha posat de manifest la necessitat de fer efectiva la República catalana per tal de garantir els drets socials i unes condicions laborals dignes per a tots els treballadors i treballadores del país.

Les entitats convocants han volgut posar en relleu la preocupant regressió de drets i llibertats que Catalunya està experimentant en els darrers temps. La protesta ha clamat per la fi de l’aplicació de l’article 155 i per la implementació d’una República que garanteixi els drets socials, les llibertats individuals i col·lectives i un futur pròsper per a tots els treballadors i treballadores del país. Les entitats han reclamat un futur digne, també, per a les generacions futures.

La manifestació ha transcorregut per la Via Laietana i ha finalitzat amb un acte polític a la plaça sant Jaume. La capçalera l’han integrat membres de l’ANC. El marcat caràcter reivindicatiu de l’esdeveniment ha canalitzat l’exigència de millores socials, laborals, estudiantils i també en les prestacions de jubilació.

Publicitat
Publicitat

A les 19 h, ja a la plaça sant Jaume, s’han succeït els parlaments. L’acte ha estat presentat pel periodista Antonio Baños i ha comptat amb les intervencions de cadascuna de les entitats integrants de la plataforma Alcem-nos. Hi ha hagut fins a onze intervencions diferents. Entre les reivindicacions de la plataforma s’hi han englobat les del ple exercici de la sobirania i el rebuig al 155, la reducció de la jornada laboral a 35 hores, l’augment del salari mínim a 1.200 €, l’accés garantit a la universitat o la demanda d’unes pensions dignes.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha estat l’encarregada de cloure els parlaments i ha destacat “el lligam que hi ha entre la República catalana i la garantia dels drets socials” i ha posat de manifest que el Tribunal Constitucional ha anul·lat o suspès fins a 46 lleis catalanes, “com la darrera, la llei universal de garantia d’accés a la sanitat”.