image_pdfimage_print

El Parlament acollí ahir l’acte de lliurament de l’edició d’enguany del Premi ICIP Constructors de Pau, que atorga l’Institut Català Internacional per la Pau, a Arcadi Oliveres, “per la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal”. L’acte l’ha presidit Josep Costa, vicepresident primer de la cambra.

Oliveres ha recollit el premi de la mà de Costa, ha agraït la distinció, que, ha assegurat, el fa sentir “orgullós”, i ha recordat les persones que “per empresonament o exili haurien volgut ser a l’acte i no hi poden ser, com Carme Forcadell o Raül Romeva“. En aquest punt, ha asseverat que “és totalment inacceptable que s’hagi respost amb repressió injustificada a un país que vol caminar cap a la seva plenitud política”. Així mateix, ha recordat, entre altres coses, que “Catalunya té un llarg historial de treball per la pau” i que el país s’ha manifestat insistentment en contra de les guerres del Golf, “ha fet de Sarajevo un districte més de Barcelona”, ha “generalitzat l’educació per la pau” i “ha generat una àmplia xarxa d’entitats que treballen per la pau”.

Costa, que presidia l’acte perquè Roger Torrent és de viatge a Ginebra, ha argumentat que Oliveres és un “digne mereixedor” del premi per “la seva contribució i el seu compromís vital amb la cultura de la pau a casa nostra”, ha recordat també que “el compromís de Catalunya i els catalans amb la pau és intrínsec a la nostra història” i ha advertit que “vivim en una part del planeta on donàvem per descomptats els drets fonamentals, però malauradament assistim a retrocessos en aquest àmbit que no hauríem cregut possibles”. En aquest sentit, ha qualificat d'”enorme injustícia” que “gent de pau, persones que precisament han militat en el moviment pacifista, ara siguin en presó preventiva injustament”.

Publicitat
Publicitat

El president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha destacat la implicació d’Oliveres “en totes les causes de pau i de justícia global”. També ha començat la intervenció recordant Forcadell i Romeva, i ha mostrat la seva “consternació davant la davallada democràtica que vivim a l’Estat espanyol” i la “preocupació per cada persona que accepta una retallada de drets i llibertats en nom de la seguretat, d’una bandera o de qualsevol idea”.

L’exdiputat David Fernàndez ha repassat la trajectòria d’Oliveres, a qui ha qualificat de persona “incansable, infatigable i inesgotable”, i Carme Colomina, membre de la Junta de Govern de l’ICIP, ha llegit l’acta del jurat.

A l’acte, celebrat a l’auditori, hi assistiren l’expresident del Parlament Joan Rigol; diputats; altres autoritats, entre les quals l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; membres de la junta de l’ICIP i altres entitats; guardonats en anteriors edicions del premi, i familiars d’Oliveres.

L’ICIP va crear el premi el 2011 per reconèixer persones i entitats que han contribuït al foment i la construcció de la pau, i el guardó consisteix en l’escultura Porta de sol, d’Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau, artista i activista, i en una dotació econòmica de quatre mil euros.

Des de la primera edició, han estat distingits Pepe Beúnza, primer objector de consciència al servei militar obligatori de l’Estat espanyol; les Mares de Soacha; Jovan Divjak, exgeneral que va defensar Sarajevo durant la Guerra dels Balcans; Women’s International League for Peace and Freedom; Joan Botam, pare caputxí i pacifista, i les Brigades Internacionals de Pau. L’any 2011 es va fer una distinció extraordinària al Parlament com a representant de “la continuïtat i el llegat” de les assemblees de pau i treva.