image_pdfimage_print

En una entrevista emesa a TV3 ahir al vespre, el president Carles Puigdemont, va anunciar que una de les primeres feines del Govern serà un pla de xoc contra els efectes del 155. Responent a les preguntes del director de la cadena, Vicent Sanchis, el president va deixar clar que cal respectar el mandat de la gent, que va votar l’1-O i el 21-D i també que cal fer govern. D’aquesta manera descartava, en principi, la celebració de noves eleccions i donava per fet que abans del 22 de maig hi haurà un nou executiu.

En l’entrevista, que va ser extensa, que havia estat reiteradament anunciada per la mateixa cadena i que va generar un gran impacte en les xarxes socials, sobretot en el Twitter, es tocaren diversos aspectes de l’actualitat política i també de les experiències personals del president, sobretot durant els seus dies d’empresonament a Alemanya.

Diputats de 1a i diputats de 2a

Publicitat
Publicitat

Puigdemont ha estat molt dur, com era d’esperar, amb el jutge Llarena, del Tribunal Suprem espanyol. Al respecte afirmà que “No podem acceptar que un jutge, que no és la seva funció intervenir en el poder legislatiu, determini què passa al Parlament. La gent va votar una cosa i tenen dret que es respecti. No ens podem desviar d’aquest mandat”. I a continuació afegí que, “Els drets fonamentals s’han interpretat a la llum dels tractats internacionals i les pràctiques democràtiques. No hi ha cap lloc on digui que hi ha diputats de primera o segona, tots els diputats tenen dret a ser investits”. També reblà, contundentment, “Que un dels 135 diputats del Parlament, que tenen els seus drets intactes, sigui candidat a la presidència ho diu la pròpia Constitució. On és el punt contradictori amb la Constitució?”.

Colpista?

El president també s’ha referit a la manifestació d’ahir per l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, posant-la de referent per a rebatre que ell sigui un colpista, com li retreuen els mitjans espanyols: “La gent no surt al carrer i fa protesta per defensar uns colpistes o uns criminals, sinó perquè sent amenaçades les seves llibertats. Ens hem presentat a unes eleccions per defensar les llibertats i els drets fins al final”. Més concretament, va afirmar que “La manifestació d’avui (per diumenge) és impressionant i no podem prendre de vista que la gent hi és. La gent es mobilitza de forma extraordinària i demano confiança en els qui tenim la responsabilitat de desencallar aquesta situació”.

Consell de la República

També en resposta a les preguntes de Sanchis, el president ha parlat del Consell de la República, emmarcat en l’anomenat Espai Lliure de Brussel·les, que ha de servir per desenvolupar sense les traves espanyoles un seguit d’iniciatives en el camp internacional, que no serien possibles sota jurisdicció espanyola. Ha negat que es produiran interferències entre aquest òrgan i el govern interior, un cop es constitueixi. Tanmateix, s’ha negat a aprofundir en la seva composició, si bé ha deixat clar que implicarà totes les sensibilitats del moviment republicà català. També de la societat civil i d’altres sectors socials.

Enigmàtic

En alguns moments Puigdemont es va mostrar enigmàtic, sobretot en referència a temes de seguretat personal i de la col·laboració rebuda per part de terceres persones i, particularment, de la seva detenció. Així va revelar que ja amb anterioritat al seu viatge a Finlàndia, dos geolocalitzadors van ser descoberts en el vehicle que emprava per desplaçar-se per Bèlgica. Fets que van ser denunciats a les autoritats belgues i que estan a hores d’ara en procés d’investigació. Quant a la seva tornada de Finlàndia, per carretera, si bé va preferir “no entrar en detalls”, sí que es va mostrar categòric  en el sentit que “durant una part del viatge era segur que no podia estar geolocalitzat”, sense afegir res més al respecte.

Puigdemont s’ha mostrat molt agraït a les persones que vetllen per la seva seguretat personal, atès que ho fan de manera totalment desinteressada i voluntària i corrent elles mateixes un risc, atesa la persecució mediàtica i judicial protagonitzada pels cossos policials, els sindicats i els mitjans de comunicació espanyols, que no dubten en esbombar el que saben, fet que els pot convertir en blanc.