image_pdfimage_print

El diputat Jordi Turull, de JxCat, no ha aconseguit ser investit president de la Generalitat, ja que no ha assolit la majoria absoluta necessària en aquesta primera votació, un mínim de 68 vots. Turull es pot sotmetre, dissabte a les deu del matí, a un segon debat i a una segona votació, en què per ser investit cal només la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

A favor de Turull han votat 64 diputats (JxCat i ERC), 65 ho han fet en contra (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 s’han abstingut (CUP).

El Ple ha començat a les cinc de la tarda amb la intervenció de Jordi Turull que, durant una hora, ha presentat el seu programa de govern i ha sol·licitat la confiança de la cambra.

Publicitat
Publicitat

Després de la intervenció, el president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès el Ple durant mitja hora. El debat s’ha reprès amb les intervencions dels grups parlamentaris, seguint l’ordre de major a menor representació, acabant, però, per JxCat, el grup a què pertany el candidat. Han intervingut Inés Arrimadas (Cs), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Xavier Domènech (CatECP), Carles Riera (CUP), Xavier García Albiol (PPC) i Eduard Pujol (JxCat). Després de les intervencions, Turull els ha respost i ha obert un torn de rèplica.

Un cop acabades les intervencions, ha començat la votació, que ha estat pública per crida: el secretari segon de la Mesa ha anat cridant, un per un, els diputats, que han respost en veu alta la seva posició (“sí”, “no” o “abstenció”). La crida s’ha fet per ordre alfabètic, començant pel diputat escollit per mitjà d’un sorteig previ; els membres de la Mesa han votat al final.

El president de la cambra, Roger Torrent, va proposar la candidatura de Turull, en comprovar, després d’una ronda de consultes via telefònica amb els líders dels grups i dels subgrups, que era l’únic candidat possible després de la renúncia de Jordi Sànchez, l’anterior candidat proposat per Torrent.