Moment de la conferència de Jordi Graupera | Ramon Munné
Moment de la conferència de Jordi Graupera | Ramon Munné
image_pdfimage_print

Un home sol ha estat capaç de captar l’atenció de l’independentisme a la ciutat de Barcelona. Jordi Graupera en format solitari ha dut a terme aquest dimarts al vespre la conferència que va anunciar dies enrere per fer una proposta de cara a les eleccions municipals de Barcelona. Amb un discurs que ha tingut una durada aproximada d’una hora, Graupera ha llençat la idea de dur a terme unes eleccions primàries obertes a tot l’independentisme per assolir l’alcaldia de la ciutat.

Graupera ha posat de manifest que a les eleccions municipals, si l’oposició al complet no es posa d’acord, sempre governa la llista més votada, factor pel qual creu que un front unitari seria el model perfecte per guanyar els comicis. A més, ha explicat que Colau governa amb 170.000 vots, mentre que l’independentisme ha estat capaç de mobilitzar mig milió de persones tant el 9N, l’1 d’octubre i el 21D. “Hi ha vora mig milió de barcelonins que creuen que Barcelona ha de ser una capital europea” ha destacat. En cas que no hi hagi aquest front independentista el filòsof ha predit que “podria governar qualsevol per un sol vot. Fins i tot C’s”.

A continuació Graupera ha abordat la problemàtica de la necessitat d’unitat amb la necessitat que hi hagi pluralisme polític. És per això que segons ell, el millor model per construir la candidatura seria a través d’unes eleccions primàries obertes a la ciutat. D’aquesta manera, són els barcelonins els qui triarien qui són els seus candidats. A més ha proposat que aquells candidats que superin el 15% de vots en les primàries, malgrat no guanyar, passin directament a la llista, reforçant així el pluralisme de la llista.

Publicitat
Publicitat

L’element que l’investigador de la universitat de Princeton ha situat com el principal obstacle per la seva proposta ha estat les cúpules dels partits, que creu que es poden resistir a aquesta idea per interessos partidistes. És per això que Graupera ha animat els barcelonins a signar un manifest a favor d’unes primàries obertes a la capital de Catalunya. Les signatures es recullen des del web https://primaries.barcelona/ i unes hores després de la conferència ja n’havia recollit més de 3.500.

El perfil personal del jove doctor ha compartit un enllaç on poder veure la conferència en streaming que ha estat seguida per més de 28.000 persones. A més, l’enllaç permet recuperar-la per aquells que no hi hagin pogut assistir:

Reaccions a la conferència

La conferència no ha deixat indiferent a ningú. Nombrosos polítics i personalitats públiques hi han assistit. Entre elles Carles Agustí, candidat a les primàries del PDeCAT; Eduard López, membre de l’Executiva Nacional d’ERC; Toni Castellà, president de Demòcrates de Catalunya; Elisenda Paluzie, flamant guanyadora de les eleccions al Secretariat de l’ANC que podria esdevenir-ne la presidenta aquest dissabte; Uriel Bertran, exdiputat al Parlament i fundador de Solidaritat Catalana per la Independència; Eric Herrera, un dels fundadors de Catalans Lliures, col·lectiu impulsor del liberalisme a Catalunya; Quim Torra, diputat de Junts per Catalunya al Parlament, o Joan Maria Piqué, cap de premsa de Carles Puigdemont.

Pocs minuts després d’acabar la primera conferència —Graupera ha omplert una segona sessió amb la gent que s’havia quedat fora— ja hi havia diverses reaccions a la proposta llençada pel professor universitari.

L’exconsellera Clara Ponsatí ha fet diverses propostes amb relació a la conferència i ha expressat el seu suport a la idea de Graupera:

L’influenciador a Twitter, proper a ERC, Bernat Castro, també ha confessat que la proposta li semblava interessant:

El president de Demòcrates de Catalunya ha dit sentir-se interpel·lat per la proposta i ha proposat que el seu partit posi a consulta interna la proposta:

Solidaritat Catalana per la Independència també ha fet dues piulades expressant el seu suport a un front independentisme per Barcelona que es vehiculi a través d’unes primàries obertes a la ciutat:

Josep Sort, president de Reagrupament Independentista també ha expressat el seu suport a la iniciativa a través de Twitter i compartint la pàgina web de la recollida de signatures: