image_pdfimage_print

Nova rebregada a la Justícia espanyola per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), altrament conegut com a Tribunal d’Estrasburg. En aquest cas, l’alta instància judicial europea que vetlla pels drets fonamentals, condemna el Regne d’Espanya per haver condemnat dos independentistes, Enric Stern i Jaume Roura, per haver cremat fotos del rei espanyol en una concentració a Girona, l’any 2007.

Ambdós van ser inicialment condemnats a 15 mesos de presó, que després es va canviar per 2.700 euros de multa. La sentència espanyola va ser emesa per l’Audiència Nacional el 2008. Els condemnats van recórrer mitjançant un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, que va trigar fins al 2015 —set anys— en confirmar la sentència. Els jutges espanyols van considerar que els dos independentistes havien comès injúries al Cap de l’Estat, així com delictes d’incitació a l’odi i a la violència, per la qual cosa el dret a la llibertat d’expressió no els protegia.

Per unanimitat

Publicitat
Publicitat

Per contra, en la sentència feta pública ahir, el tribunal europeu, per unanimitat, es mostra d’acord amb la demanda dels independentistes en el sentit que la justícia espanyola, condemnant-los, va violar l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans que defensa la llibertat d’expressió.

Un tribunal, per cert, format, entre altres, pel jutge andorrà Pere Pastor Vilanova i pel jutge espanyol Luís López Guerra, i presidit per la sueca Helena Jäderblom.

Els arguments del tribunal són demolidors per a la justícia espanyola, i especialment per als dos tribunals al·ludits (l’Audiència Nacional i el Tribunal Constitucional), que en surten molt malmesos.

El discurs de l’odi

Pel tribunal d’Estrasburg, el discurs de l’odi cobreix “totes les formes d’expressió que propaguen, inciten a, promouen o justifiquen l’odi racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i altres formes d’odi fundades en la intolerància, compresa la intolerància que s’expressa sota la forma del nacionalisme agressiu, l’etnocentrisme, la discriminació i l’hostilitat respecte a les minories, els immigrats i les persones procedents de la immigració“.

En aquest sentit considera que incloure-hi la crema simbòlica del rebuig i la crítica política a una institució (en aquest cas la monarquia), implicaria una interpretació massa extensa i que posaria en perill el pluralisme, la tolerància i l’esperit d’obertura, sense els quals no hi ha societat democràtica.

En definitiva, Estrasburg condemna al Regne d’Espanya a retornar als dos independentistes els 2.700 euros de la condemna. I també a abonar-los conjuntament 9.000 euros més en conceptes de despeses del procediment així com totes aquelles altres despeses que s’acreditin que s’hi relacionin.

En definitiva, una nova derrota, l’enèsima, de la justícia espanyola davant la justícia europea.