Nit de la Cultura de Palma | Òmnium Cultural
Nit de la Cultura de Palma | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha estat guardonat amb el Premi Gabriel Alomar de l’Obra Cultural Balear per haver obert vies àmplies de coneixement i difusió de la cultura catalana i també per l’organització exemplar de les “més grans mobilitzacions populars en favor del dret a decidir sempre des del pacifisme, juntament amb el fins ara president de l’ANC, Jordi Sànchez”. Tots dos estan empresonats des de fa 74 dies a la presó madrilenya de Soto del Real. El vicepresident Marcel Mauri ha estat l’encarregat de recollir el guardó de mans de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant la Nit de la Cultura celebrada aquest dijous a Palma on s’han lliurat els Premis 31 de Desembre. Un llarg aplaudiment i un clam de ‘llibertat’ ha omplert el Teatre Principal de Palma en el moment culminant de la nit.

“Ens sentim molt agraïts d’aquest premi que rep en Jordi, així com de l’escalf i el suport que en aquests moments tan durs estem rebent d’arreu de les Illes i dels Països catalans”, ha dit Mauri. El vicepresident d’Òmnium no ha volgut perdre l’oportunitat de citar un dels mallorquins més il·lustres, Ramon Llull, qui deia que la paraula és l’arma més poderosa. “Segur que és així perquè davant d’aquells que tenen exèrcit, policies i jutges, nosaltres només tenim l’arma dels nostres mots”, ha dit Marcel Mauri, qui ha recordat que precisament Òmnium Cultural va néixer fa 56 anys per salvar els mots: “i avui som aquí per salvar els mots però també per salvar els drets del poble de Catalunya que estan sent greument amenaçats davant un estat que, davant diàleg, només ha sabut respondre amb intolerància”. “Avui reivindiquem la vigència dels Països Catalans”, ha clamat el vicepresident d’Òmnium, “som llengua, som cultura i som poble: reivindiquem la cultura com a resposta davant la barbàrie”.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha volgut ser present d’alguna manera en aquesta Nit de la Cultura celebrada a Palma i ha escrit unes paraules que han estat llegides per Marcel Mauri:

Publicitat

“Des de la cel·la de Soto del Real us envio el més profund agraïment en una nit on es torna a demostrar que la cultura és el millor antídot contra la intolerància. M’emociona que les meves paraules ressonin a Mallorca, amb els amics de l‘Obra Cultural Balear, on jo hi era avui fa un any. Tantes lluites comparties per treballar per la nostra llengua i cultura comunes, que és el que ens uneix i ens fa forts com a poble: units en la diversitat. Com deia Pere Quart, també en moments d’incertesa: ‘una esperança desfeta, una recança infinita, i una pàtria tan petita que la somio completa’. Avui, aquí, des de Palma, València o Barcelona, fem completa aquesta pàtria que és llengua, cultura i cohesió. Tantes nits de la cultura catalana viscudes, també amb l’estimada Muriel, tants somnis compartits avui també amb el batlle de Palma amb qui ens uneixen tants anhels… Amics i amigues, res és impossible: força, coratge i esperança. Estimem-nos perquè és així com esdevindrem invencibles. Visca les Illes Balears i visca els Països Catalans!”.