image_pdfimage_print

L’ONG recentment creada Observadors per la Democràcia (ODEM) està impulsant una missió d’observació electoral limitada per al proper 21 de desembre, quan se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya.

La iniciativa neix en un context de creixent desconfiança d’una part de l’electorat català envers la gestió dels esmentats comicis per part de l’administració electoral espanyola, en virtut de l’article 155.

Aquesta desconfiança s’ha incrementat encara més en els darrers dies arran de determinats esdeveniments:

Publicitat
Publicitat

El primer va ser la negativa espanyola a deixar que una Missió Internacional d’Observadors Electorals es desplegués a Catalunya, per monitoritzar el seu desenvolupament.

Una altra notícia que ha inquietat, molt, l’electorat català és l’adjudicació a l’empresa Indra del recompte provisional dels vots per tràmit d’emergència sense concurs, al·legant “necessitats que afecten a la seguretat nacional“. Cal tenir en compte que Indra, a més de ser, en part, propietat del propi estat espanyol, ja ha estat vinculada al finançament il·legal del PP, de concretament 600.000 euros, en l’àmbit de l’Operació Lezo on es troba implicat l’ex-president de la Comunitat Autònoma de Madrid, Ignacio González. Per altra banda, cal tenir en compte que Indra és una empresa que cotitza en el selectiu de la borsa IBEX 35, moltes de les quals tenen profunds lligams amb els successius governs espanyols i els partits polítics que els formen.

Per acabar-ho de complicar tot encara més, per les xarxes socials corren missatges que fan referència a la tramesa massiva de targetes censals a adreces equivocades, a nom de persones amb cognoms castellans i nascudes en els anys 20 del segle XX, és a dir, gent d’edat molt avançada, i això ha fet que es disparés la desconfiança en una possible manipulació del Cens Electoral. Si bé també és cert que, hi ha hagut reaccions que alerten que tot plegat pot ser un muntatge i han recordat que la targeta censal no es pot fer servir per acreditar-se a l’hora de votar.

Els partits republicans s’organitzen

Sigui com sigui, el fet cert és que els tres partits republicans (independentistes, abans de la Declaració del 27 d’octubre) que concorren a les eleccions, convocades, recordem-ho pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en virtut de l’aplicació de l’article 155 -mesura que, per altra banda, ha estat blasmada per un sector de catedràtics i professors de dret constitucional i que serà objecte d’un recurs d’inconstitucionalitat per part de Podemos, segons van anunciar ara fa uns dies- ja fa dies que s’estan organitzant per fer un recompte paral·lel, el més extens possible, per tal de tenir còpia de totes i cadascuna de les actes d’escrutini de les milers de meses de votació que hi haurà el 21D. En aquest sentit mobilitzaran milers de voluntaris per actuar com a interventors i apoderats, i tindran els seus respectius call centers, per fer-ne un seguiment mil·limètric. Fins i tot, en alguns casos, faran compareixences públiques paral·leles a les que farà el propi govern espanyol, que, també en virtut de l’article 155, assumeix el paper que de coordinació i informació de la jornada electoral, en substitució de la Conselleria de Governació del Govern de Catalunya. En aquestes compareixences, s’informarà igualment de les taxes de participació i, eventualment, de qualsevol incidència que els consti en base a la seva xarxa de col·laboradors.

Tot i això, un altre dels temes que també suscita dubtes de neutralitat, és el vot exterior i el vot per correu, on el control de llur gestió per part del govern espanyol és total.

Observadors per la Democràcia entra en acció

És en aquest context de creixent desconfiança de gran part de la societat catalana envers la gestió del govern espanyol d’aquests comicis, que no estranya l’aparició d’una iniciativa com la recentment creada d’Observadors per la Democràcia (ODEM) que, segons les seves pròpies paraules “és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu la promoció dels valors democràtics, la millora del sistema electoral i la consolidació d’una xarxa d’experts i expertes electorals a Catalunya. Està constituïda per un grup d’analistes que tenen una gran experiència en l’àmbit de l’observació electoral internacional”. Més extensament, en el seu web afegeixen que  “Els objectius de l’associació són promoure els valors democràtics, enfortir els processos de socialització política, contribuir a la millora del sistema electoral i dels procediments de representació política, millorar el coneixement dels principis reguladors dels processos electorals, consolidar una xarxa catalana d’experts en temes d’observació i assistència electoral i promoure la cooperació en aquest àmbit. Per aconseguir aquestes finalitats, entre d’altres activitats, l’associació observa processos electorals”. 

Al capdavant de l’entitat, hi ha Mar Aguilera, com a presidenta, professora de dret consitucional de la UB; Noemí Morell, advocada i consultora en cooperació al desenvolupament; i Andreu Solà, professor en conflictologia i relacions internacionals de la UOC. Tots tres han participat en missions d’observacions electorals arreu del món organitzades, entre d’altres, per la UE i l’OSCE.

A finals de novembre van iniciar la difusió d’impulsar una Missió d’observació electoral limitada de cara al 21D. El fet que sigui limitada indica que només observarà el desenvolupament de la jornada electoral, i no tot el procés, incloent-h, lògicament,  tota la campanya electoral prèvia i tampoc la publicació d’enquestes en els dies previs. Una altra característica és el seu caràcter, segons els organitzadors, “local”, atès que els observadors seran, doncs, catalans i catalanes i no internacionals.

En aquest sentit, el passat 27 de novembre, publicaven al seu compte de Facebook una crida per buscar voluntaris que volguessin fer d’observadors del 21D. Els requisits que demanaven per ser-ne eren els següents:

  1. ser estudiant universitari, graduat, llicenciat o equivalent
  2. estar censat com a elector a Catalunya
  3. tenir disponibilitat el 21D
  4. no participar com a interventor o apoderat de cap llista que concorri al 21D o en una mesa electoral

També s’advertia que la selecció dels voluntaris tindria en compte l’equilibri entre gèneres, la representació territorial i animava a participar-ho a persones amb alguna discapacitat o necessitat especial

La selecció es clourà el proper dia 13. Segons els propis organitzadors, al final de la primera setmana de desembre ja tenien uns 200 candidats a ser voluntaris. L’ODEM organitzarà jornades de formació pels seleccionats en diferents ciutats del país en els dies previs a la jornada electoral. La participació hi és obligatòria.

L’objectiu d’aquesta missió concreta és, sempre segons els organitzadors: “reforçar la transparència i la credibilitat del procés electoral i promoure’n la confiança de la societat catalana”.

2 COMENTARIS

  1. Dieu: “També s’advertia que la selecció dels voluntaris tindria en compte l’equilibri entre gèneres”, Ja n’és d’absurd això!
    Es veu que les dones som tan inútils, tan poca cosa que si no ens ajuden no fem res de bo. El feminisme ha heretat tots els defectes del masclisme.
    Si hi ha més voluntàries que voluntaris o viceversa ningú els ha forçat a fer-ho o ningú els ha privat a fer-ho. Perquè forçar al 50% cada sexe? Els homes i les dones, biològicament som diferents. Els gustos no sempre son iguals. Si, per exemple, a elles els hi agrada més ser apoderades i a ells interventors, perquè hem de forçar al 50% d’apoderats i d’interventors? Quina manera de fer-nos més infeliços! Com que a qui es força al 50% son a les dones (si les dones superen el 50% mai es fa política positiva pels homes) és a les dones que se’ls hi diu que son unes inútils rematades i se les ha de mimar!

Comments are closed.