image_pdfimage_print

La manifestació independentista a Brussel·les ha estat un èxit total. Com era d’esperar, i això que la Guàrdia Urbana de Barcelona no ha dit res al respecte, les xifres sobre l’assistència han ballat de les 45.000 inicials, passant pels 60.000 posteriors i fins i tot n’hi ha que parlen de 90.000.

Organitzada per Òmnium Cultural i l’ANC, sota l’eslògan “Europe, wake up, Help Catalonia!“, els manifestants han travessat mig continent, si bé també n’hi havien de resident en estats limítrofs, com França, Holanda o Alemanya, entre d’altres.

Sigui com sigui, l’impacte visual ha estat enorme i fins i tot ha sorprès a les autoritats belgues, que la consideren la més multitudinària de la ciutat. De fet, la policia de Brussel·les ha acabat optant per canviar el punt d’inici i allargar el recorregut quan els manifestants ja havien desbordat el parc del Cinquantenari. Amb estelades, bufandes grogues i pancartes reclamant la llibertat dels presos, els manifestants han recorregut el barri europeu, des del Parc del Cinquantenari, passant per davant de les seus de la Comissió Europea, el Consell i l’Eurocambra. La gran afluència de manifestants també ha obligat a tancar l’estació de metro i tren de Schumann. Concretament, ha acabat a la Plaça Jean Rey, entre el Parlament i la Comissió Europea.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

En els parlaments finals, han intervingut el President de Catalunya, Carles Puigdemont i representants dels partits polítics i dels organitzadors.

El president Puigdemont ha recordat que “els drets fonamentals no tenen fronteres i s’han de defensar, se sigui o no independentista, perquè han de valdre per a tothom”. I és en aquest sentit que, després de reivindicar la voluntat de la societat catalana de construir una Europa de ciutadans lliures que sigui model de respecte coratjós de les llibertats i la democràcia”, ha demanat a les autoritats europees que escoltin “els seus  ciutadans, a més d’escoltar, és clar, els Estats, però no només els Estats. I ha afirmat que “Europa que ha de tenir la valentia de dir ‘així no’ quan algun dels seus membres no respecta els drets fonamentals”.

El president ha posat la manifestació  com un exemple més del civisme de la societat catalana perquè, ha dit, “mentre els responsables de les grans mobilitzacions i el Govern legítim són empresonats i exiliats i l’Europa oficial es dedica a animar Rajoy en la seva repressió, aleshores és quan passen coses meravelloses com les d’avui: en lloc d’allunyar-nos d’Europa venim aquí, al cor d’Europa”.

“Més Europa”, des d’Òmnium

Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium CulturalMarcel Mauri, ha insistit a definir els catalans com una societat de pau i europeista i ha reclamat a les institucions europees que no girin l’esquena al poble català. “Davant l’autoritarisme i la demofòbia del govern espanyol, demanem més Europa! Wake up, Europe!”, ha dit Mauri al final de la manifestació que aquest dijous ha recorregut el centre de la capital europea.

Som aquí per defensar la llibertat, la democràcia i els valors que fonamenten Europa i que ara estan amenaçats per l’estat espanyol. Som avui aquí per dir no a la repressió, no a la violència i no als presos polítics”, ha afegit Mauri després d’agrair als milers de ciutadans anònims l’esforç de viatjar fins a Brussel·les per participar a la manifestació.

Catalunya mira Europa com a garantia de democràcia i diàleg. Avui a la UE hi ha presos polítics i governants a l’exili. Som aquí per demanar-vos: Wake up Europe! Seguirem creient en una Europa democràtica que protegeixi els drets humans i que no permeti el que està passant”, ha reiterat el vicepresident d´Òmnium.

Avui, al 2017, han empresonat Jordi Cuixart només per ser el president d’Òmnium Cultural i per defensar pacíficament idees que a alguns no els agraden. Som davant un atac brutal contra la llibertat d’expressió i els drets civils”, ha exclamat. “Milers de catalans hem vingut al cor de la Unió Europea per denunciar aquesta aberració que és vulnerar els drets fonamentals més bàsics i a denunciar que no es pot empresonar ningú per les seves idees. El que està en joc avui no és la independència de Catalunya: és la democràcia a Catalunya. Però també la democràcia a Espanya i a Europa. Estan en joc els valors fundacionals de la Unió Europea”, ha conclòs.

Alcoberro demana “diàleg polític”

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha demanat que Europa “modifiqui la seva actitud” i forci l’Estat espanyol a iniciar el “diàleg polític” que ha de conduir a la “consolidació de la República“.

A més, el vicepresident de l’ANC ha assegura que la bandera europea tindrà “aviat” una nova estrella que serà “groga“, en referència al color que simbolitza la reivindicació perquè els “presos polítics” surtin de la presó i el Govern destituït torni a Catalunya.