image_pdfimage_print

Després de fer un seguiment de les actuacions policials dutes a terme l’1 d’octubre a partir de les queixes rebudes i de la informació a què s’ha accedit des de diversos canals, el Síndic de Greuges va iniciar una actuació d’ofici. Rafael Ribó considera que, tot i que l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya era clara pel que fa al tancament dels col·legis electorals, també assenyalava que calia executar-la “sense afectar la normal convivència ciutadana”.

El síndic de greuges ha enviat puntualment al comissari de la Comissió Europea encarregat dels Drets Humans, el croat Neven Mimica, informacions sobre el context social i polític a Espanya i Catalunya; en concret, li ha traslladat informació sobre l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat durant l’1 d’octubre i la voluntat de la institució de dilucidar responsabilitats judicials i policials. “Us insto que assegureu, amb la col·laboració d’altres organismes responsables de la seguretat, que es duguin a terme de forma àgil, independent i efectiva, investigacions sobre les acusacions contra els cossos policials de fer un ús desproporcionat de la força el passat 1 d’octubre a Catalunya”. Aquest és el requeriment que el comissari Mimica ha enviat recentment (4 d’octubre) al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. El síndic també posa de relleu el compromís que el ministre Alfonso Dastis va prendre davant el Secretari General del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, d’iniciar una investigació sobre l’ús de la força per part dels cossos policials. En aquest sentit, destaca les conclusions a les quals han arribat organismes internacionals de reconegut prestigi, com poden ser Human Rights Watch o Amnistia Internacional.

El síndic ha manifestat sorpresa davant l’anunci de suspendre la comissió que havia d’analitzar els fets al Parlament de Catalunya, així com que no s’hagi articulat cap mecanisme per fer-ho al Congrés dels Diputats.

Publicitat
Publicitat