image_pdfimage_print

Indignació és la paraula que defineix la reacció de molts catalans i catalanes, davant la decisió del jutge del Tribunal Suprem, de mantenir en presó provisional al vice-president Oriol Junqueras, al Ministre d’Interior Joaquim Forn, i als presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament. Es dona el cas, a més, que tant Junqueras, com Sànchez i Forn, són candidats en les properes eleccions del 21D, per la qual cosa no sembla que puguin participar, si més no en els primers dies de campanya

Òmnium titlla d’arbitrària la decisió judicial

Òmnium Cultural expressa la seva indignació per la decisió del jutge del Tribunal Suprem de mantenir en presó preventiva el seu president, Jordi Cuixart, el fins ara president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior Joaquim Forn. L’entitat celebra la posada en llibertat de la resta de consellers –Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull-, però considera que aquesta decisió hauria de ser ampliable a tots els empresonats sense excepció. Davant de la decisió del Suprem, Òmnium considera que les eleccions del 21D són l’oportunitat per reivindicar els drets civils i les llibertats vulnerades per l’Estat.

Publicitat
Publicitat

L’entitat insisteix que mantenir empresonat Jordi Cuixart és una mesura arbitrària i injusta perquè la persecució judicial i els delictes que se li imputen no tenen cap fonament. Deixar a la presó el líder d’una entitat de la societat civil amb més de 56 anys d’història dedicada a la cultura, la llengua i la cohesió social és una vergonya democràtica i una mostra més que la repressió ha tornat a l’Estat espanyol. Amb decisions com aquestes s’intenta coartar la llibertat d’expressió i l’exercici de drets civils fonamentals, com la llibertat de manifestació.

Òmnium Cultural afirma que no defallirà per seguir exigint la llibertat del seu president i de tots els empresonats per l’Estat espanyol. “Un Estat pretesament democràtic no es pot permetre iniciar una campanya electoral amb presos polítics i per això seguirà denunciant i reivindicant la innocència de tots ells”. El proper dia 7 a Brussel·les el sobiranisme tornarà a denunciar la judicialització d’un conflicte purament polític i com l’Estat espanyol persegueix i reprimeix una part de les idees. En aquest context”cal la implicació dels estats europeus i les institucions de la Unió Europea”, conclouen.

“Devastadora i un atemptat a la democràcia”, segons Junts per Catalunya

Per la seva banda, la directora de campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha denunciat avui que la decisió del Tribunal Suprem de mantenir membres del Govern i els presidents de l’Assemblea i d’Òmnium a la presó “és devastadora pels afectats que seguiran presos a Madrid, per les famílies i per la democràcia”.“Aquesta nit comencem la campanya electoral amb presos polítics; en quin país democràtic d’Europa pot estar passant una cosa així?”, s’ha preguntat. I ha deixat clar: “no us deixarem sols, perquè us volem a casa”.

Un cop coneguda la decisió de l’alt tribunal, Junts per Catalunya decidirà en els propers dies si denuncia davant la Junta Electoral Central “l’atemptat contra la democràcia” que suposa tenir presos polítics i el president i part del seu Govern a l’exili. “Tenim en Quim i en Jordi a la presó i el president i part del Govern a l’exili, això ens impedeix competir en igualtat de condicions en unes eleccions que no hem demanat nosaltres, és un atemptat a la democràcia”, ha lamentat la directora de campanya de Junts per Catalunya.

Concentració per demanar la llibertat de TOTS els presos polítics

Un cop coneguda la notícia que quatre dels presos polítics romandran a la presó, les entitats cíviques, han convocat concentracions a les places dels ajuntament d’arreu del país.

A Barcelona, a les 20 h, a la Plaça Sant Jaume hi intervindran el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i de l’ANC, Agustí Alcoberro.