image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que l’aplicació de l’article 155 a Catalunya té efectes en tots els àmbits de la vida quotidiana dels ciutadans i de manera absolutament transversal. “El 155 no només afecta les institucions del nostre país”, ha dit Mauri, “també afecta entitats i a la ciutadania voti el que voti, pensi el que pensi, parli la llengua que parli i sigui o no independentista”. “El 155 no són tres números qualsevol: és una autèntica vulneració de drets”, ha afegit el vicepresident d’Òmnium, que ha recordat quins drets s’han “trepitjat” a Catalunya amb aquesta mesura, com la llibertat d’expressió, de manifestació, d’informació, de reunió o el dret al secret de les comunicacions, entre d’altres. “El 155 és repressió i anul·lació de les institucions i el Govern de Catalunya”, ha explicat Marcel Mauri, i ha denunciat “indefensió” de les institucions catalanes per denunciar la situació perquè  “l’Estat se l’ha pres com una carta blanca per fer el que no ha pogut fer a través de les urnes”. El vicepresident d’Òmnium ha deixat clar que l’entitat seguirà treballant fermament pels seus valors fundacionals, llengua, cultura, educació i cohesió social:“posarem noms i cognoms a totes aquestes vulneracions que estem vivint, i seguirem denunciat totes les conseqüències”.

Òmnium ha presentat aquest dijous a la tarda una nova iniciativa per denunciar l’aplicació de l’article 155 amb un objectiu clar: fer-ne visible els efectes. Per això també han estat presents representants de diferents sectors afectats per aquest article. El portaveu del sindicat USTEC-STES, Ramon Font, ha explicat que els efectes del 155 “de seguida es van deixar notar a Ensenyament”, sobretot pel que fa a oposicions i liquidacions pressupostàries. “Ningú ens ha explicat quan s’acabarà el 155”, ha lamentat. Des del món de la cultura, el president de l’Associació d’Actor i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas, ha reconegut que l’aplicació del 155 “provoca incertesa de cara a nous projectes, altres estan paralitzats perquè no tenim pressupost i hi ha gent a qui directament se li han anul·lat bolos”. “No és només el 155, és que els comptes de la Generalitat segueixen intervinguts”, ha recordat Casanovas, “demanem que, siusplau, quan hi hagi nou govern, retirin el 155 tan ràpidament com sigui possible”.

De la seva banda, la presidenta de Servidorscat, Yolanda Hernàndez, ha advertit que les conseqüències reals d’aquest article “es veuran el 2018, cap al mes de març o abril” quan no es puguin executar molts projectes o decrets per la paràlisi pressupostària: “no tenim prou clar que, per culpa del 155, ara mateix la Generalitat està governada pel PP”. Al seu torn, Tono Albareda, president de Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Social, també ha lamentat la “incertesa” que el 155 està creant en el dia a dia de moltes entitats: “hi ha angoixa a les organitzacions perquè no saben quan ni com podran cobrar les subvencions”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat