La llista per Barcelona de la candidatura 'Diàleg republicà' publicada al BOE
La llista per Barcelona de la candidatura 'Diàleg republicà' publicada al BOE
image_pdfimage_print

El BOE espanyol publica aquest diumenge la llista oficial de candidatures electorals de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya convocades pel 21 de desembre. La majoria de les candidatures que s’hi publiquen eren ja públiques i conegudes. Però hi ha algunes candidatures minoritàries que molta gent no coneixerà i també alguna d’inesperada. És el cas de la candidatura amb el nom ‘Diàleg Republicà’ que presenta llista a les quatre circumscripcions electorals de Catalunya.

Cal tenir present que presentar una llista electoral a les quatre circumscripcions no està en mans de tothom. En primer lloc, cal tenir un partit polític registrat al Ministerio del Interior espanyol i almenys 135 persones disposades a omplir les llistes. En cas que aquest partit no hagi obtingut representació parlamentària a les anteriors eleccions cal recollir avals que representin el 0,1% del cens de cadascuna de les circumscripcions on es presenti candidatura. Hi ha l’alternativa de l’agrupació d’electors, que és la que intentaven els impulsors de la candidatura unitària 1 d’octubre. Però en aquest cas calen avals que representin l’1% del cens de cada circumscripció.

‘Diàleg republicà’ figura com a partit polític al registre de partits del Ministerio del Interior amb data de registre del 13 de novembre d’aquest any. El president del partit és Enric Palau Bargalló que alhora és Assessor de comunicació de la Diputació de Barcelona del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya. Si revisem els noms de les llistes electorals presentades per aquesta candidatura hi veiem noms vinculats majoritàriament a les JERC. Per tant, podem concloure que ERC ha presentat dues llistes electorals per a les eleccions del 21D. La principal, que aglutina ERC, Demòcrates de Catalunya, MÉS, Avancem, i aquesta segona amb persones molt de segona línia i desconegudes.

Publicitat
Publicitat

Quin pot ser el motiu de la presentació d’aquesta llista? Sembla que la seva confecció s’ha dut amb molt de secretisme i fins al moment de la publicació de les candidatures oficials ningú n’era gaire conscient. El fet que Espanya estigui actuant amb tota la contundència contra l’independentisme segurament ha fet pensar al partit republicà que es podria donar la situació que hi haguessin llistes electorals de l’independentisme il·legalitzades. La CUP ja està al punt de mira d’alguns mitjans i sectors unionistes que en demanaven la il·legalització criminalitzant-la sobretot per les accions d’Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Per tant, tenir una llista salvavides podria ser considerada una estratègia necessària en cas que s’il·legalitzés alguna llista independentista. De manera que aquesta llista es convertiria en el vehicle jurídic de la candidatura il·legalitzada, tal com va fer l’Esquerra Abertzale al País Basc l’any 2005, quan va utilitzar el Partido Comunista del País Basc com a vehicle jurídic de la seva candidatura quan Espanya va il·legalitzar Batasuna. En cas que això no sigui necessari és de suposar que es procediria a la retirada de la candidatura abans del dia de la votació.

1 COMENTARI

  1. […] Tal com es feia ressò el nostre mitjà, ERC, de forma secreta, ha estat preparant una segona candidatura del partit que aquest diumenge s’ha fet pública juntament amb la resta de llistes oficials en el BOE. La llista, que està formada per militants de base del partit republicà i de les seves joventuts, té per objectiu ser una candidatura salvavides en cas que la justícia espanyola decidís il·legalitzar la llista principal d’ERC. S’espera que en cas que el partit republicà no tingui problemes legals aquesta candidatura sigui retirada. En cas contrari el partit demanaria el vot per aquesta llista. […]

Comments are closed.