image_pdfimage_print

Barcelona va viure dissabte una manifestació multitudinària que congregà centenars de milers de persones al llarg del carrer Marina. Prop d’un miler d’autocars de tot el territori van anar arribant al llarg del migdia a la capital. De fet, cap a quarts de quatre ja hi havia alguns trams amb molta gent concentrada.

Estelades, cartells de llibertat, gent gran i fins i tot pares i mares amb infants a coll; una riuada de gent s’ha desplaçat amb crits de llibertat i independència. A quarts de sis, la manifestació començàt, després que dos castells s’enfilessin davant la pancarta inicial, i avançà lentament fins a l’avinguda Icària, on hi havia l’escenari principal, lloc on es va dur a terme els parlaments.

Els actors Marc Martínez i Mercè Martínez van sert els encarregats de conduir l’acte, que s’inicià  amb un vídeo de Pau Casals i, posteriorment, van pujar a l’escenari els familiars i coneguts de les famílies dels presos polítics i del govern a l’exili, que minuts abans havien ocupat la “fila d’honor” de la manifestació.

Publicitat
Publicitat

Cartes dels presos

Sens dubte, un dels moments més emotius foren quan es llegiren les cartes dels presos polítics: Joaquim Forn, Mertixell Borràs, Carles Mundó, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Les cartes les llegiren llurs familiars: fills, filles, cosins, germans, però també coneguts seus.

En la seva carta, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, recordà que el “compromís” del país amb la llibertat i la democràcia ve de lluny, i s’ha mostrat convençut que s’arribarà fins al final. Sànchez hi ressalta la força de la unitat i la pluralitat, i recordà que queden etapes encara per recórrer, però al mateix tempses mostrà convençut que es es faran. “I al final guanyarem”.

Finalment, Sànchez encoratjà la ciutadania a “perseverar” amb la mateixa actitud i la mateixa dignitat. “La llibertat arribarà perquè som multitud a contradir l’autoritarisme, multitud a desitjar el nou país en forma de República”, conclou

El poble no falla mai”, escriu Jordi Cuixart en la seva carta, i demanà seguir endavant. “Si hem arribat fins aquí, imagineu fins on podem arribar”. Cuixart remarcà la força del sobiranisme unit dins la diversitat, ha demanat no renunciar al futur. “Els grans obstacles són pels grans esperits”.

La gran pantalla ubicada a l’escenari projectà també vídeos del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels consellers que van voler compartir algunes paraules d’agraïment i força als assistents. El president, demanà sentir aquest clam “unitari, alt i clar” que que vol llibertat i democràcia. Al mateix temps, demanà que els presos polítics tornin a casa. “No ens deixem atemorir”, ha demanat abans de encoratjar la gent a segui activa.

Amb força i vitalitat

Durant els parlaments, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va marcar la cita d’avui com un punt i apart, un punt “d’arrencada” de la gent. “Avui recuperem l’orgull i la confiança, i ens expressem com el que som, un poble amb dignitat”, afirmà.

Alcoberro digué que tenir presos polítics és una vergonya per l’estat espanyol, i l’ofensiva judicial de les darreres setmanes posa de manifest la deriva “autoritària” del regne d’Espanya. Per aquesta raó, entre d’altres, el poble de Catalunya marca la independència com un punt de partida per obtenir un escenari de “llibertat i democràcia”.

Finalment, Alcoberro alarmà l’Estat del preocupant brot de “violència feixista” que actua amb total impunitat després de l’aplicació de l’article 155 de la constitució, fets que “repugnen” la cultura política de Catalunya i genera noves formes de repressió.

Al seu torn, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, traslladà un gest col·lectiu de tendresa als membres del Govern empresonats, també als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, privats de llibertat per les seves idees, i per defensar pacíficament la independència de Catalunya.

Mauri remarcà la legitimitat del govern català, així com també de la mesa del Parlament, i parlà de l’estat espanyol com un estat que només sap amenaçar i actuar amb “venjança”, que no atén a raons i només a “humiliacions”. Finalment, afegí que tota aquesta gent no podran passar. “Els drets són nostres, i les institucions som nosaltres”, conclogué.

Camí de Brussel·les

Durant els parlaments, Alcoberro féu públic que tant l’ANC com Òmnium Cultural organitzaran finalment una manifestació el dia 7 de desembre a Brussel·les, per reivindicar la democràcia i mostrar la determinació del poble català.

L’acte acabà amb el Cant dels Segadors.