Sessió del Parlament de Catalunya | Parlament de Catalunya
Sessió del Parlament de Catalunya | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

Aquestes línies s’escriuen tot just la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat per ajornat el ple d’avui sobre l’aplicació de l’article 155 i les seves consequències, fins a les 12 hores de demà divendres. Serà llavors que els diferents grups parlamentaris presentaran propostes de resolució, entre les quals, lògicament, tothom espera la que d’alguna manera o altra aixequi la suspensió de la declaració d’independència o la proclami directament.

Molt significatives, en aquest sentit, les darreres paraules del portaveu de Junts pel Sí, Lluís Corominas, en la seva intervenció “Demanem que el Parlament rebutgi el 155 per complir el mandat de l’1-O i començar un procés constituent”. 

Salta la sorpresa

Publicitat
Publicitat

Aquest matí es desenvolupava sota l’impacte de la reunió de set hores celebrada el dimecres i que va acabar a altes hores d’aquesta matinada, i a la qual van participar alguns dels principals responsables polítics de Junts pel Sí. I que ha tingut continuació amb una altra, a partir de les 10 h. Totes al Palau de la Generalitat. Aparentment, tot semblava indicar que el president Puigdemont renunciava a anar al Senat, i que intervindria a la sessió del ple ja esmentat, i que, en conseqüència, s’aprovaria l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència.

Però a mesura que passaven les hores, la situació es degradava fins que finalment, saltava la sorpresa. Corria que, sorpresivament, Puigdemont optava per dissoldre el Parlament i convocar eleccions, com un mecanisme per aturar l’aplicació del 155.

Hecatombe, ràbia, decepció, emprenyada. Insults. Llàgrimes. I més quan alguns diputats independentistes ho feien públic, bé davant dels micros dels periodistes, o bé a través de les xarxes socials, anunciant, fins i tot que plegaven del seu partit en desacord. S’anunciava la compareixença presidencial per a la 13.00 h, després a les 13.30 h, i encara després a les 14.30 h., en un exercici de tortura psicològica d’una sadisme sense fronteres.

Però precisament, aquests reiterats ajornaments van tornar a obrir les especulacions. I de fet van ser un baló d’oxigen per a aquells que pensaven que encara hi havia una possibilitat per a evitar la catàstrofe.

I l’encertaren. Finalment, Puigdemont, en una declaració breu, afirma que malgrat que la seva voluntat era esgotar fins al darrer moment tota oportunitat de diàleg, la negativa total i absoluta del PP i dels seus col·laboradors necessaris, el PSOE i C’s, a evitar l’aplicació del 155, l’ha dut a no exercir la seva competència de convocar eleccions anticipades, i doncs, anuncia que serà al Parlament per participar en el ple, que finalment s’ha iniciat a les 18.00 hores. Deixava entendre, doncs, que els partits independentistes tiren endavant el procés, i que en la sessió de demà divendres, com es deia més amunt, s’aprovarà la declaració d’independència o l’aixecament de la seva suspensió, i l’inici del procés constituent.

Tot i així, des dels partits espanyolistes, consideren que encara hi ha marge, fins demà al matí, perquè el President s’ho repensi.

És ben clar que caldrà continuar en estat de tensió permanent, fins demà a les 12 h., que és quan es reprendrà el ple i es votaran les propostes de resolució.

Caldrà, doncs, carregar-nos de més paciència.