image_pdfimage_print

Possiblement contagiats pel protagonisme del moviment estudiantil en les darreres setmanes, els professors universitaris han decidit plantar cara a la hipotètica aplicació de l’art. 155, i les conseqüències que es derivaran en el funcionament de la comunitat universitària i de recerca catalana.

Així, aquest vespre, ha tingut lloc una primera trobada en una aula de la Facultat de Geografia i Història de la UB, on han assistit al voltant d’una seixantena de docents, de diferents universitats públiques. Convocats per la plataforma Universitats per la República (UxR), també hi han participat membres de la sectorial d’Universitats i Recerca de l’Assemblea Nacional Catalana.

S’ha debatut un esborrany d’una declaració del personal docent i investigador i investigadores del sistema universitari i de recerca de Catalunya, que conté un decàleg de reivindicacions i exigències.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Entre aquestes, hi apareixen la reclamació de l’alliberament dels dos Jordis, la finalització de l’estat d’excepció que el govern espanyol ha imposat a les institucions catalanes, incloent-hi el sistema universitari i de recerca pública, el reconeixement dels resultats del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre com la manifestació significativa del poble de Catalunya, salvaguardar el sistema universitari i de recerca pública català, la retirada de les forces d’ocupació espanyoles i l’absolut respecte per l’autonomia universitària per tal que es garenteixi la lliure acció acadèmica i de recerca, entre d’altres.

Els assistents consideren que cal pressionar els equips rectorals per tal que es defineixin si continuaran reconeixent l’actual govern català malgrat si entra en vigor l’art 155. Molts dels assistents es van mostrar escèptics en aquest sentit, i van denunciar aquesta tebior. Per s’ha fet una crida a organitzar-se a totes les universitats i centres de recerca i fins i tot, algú dels assistents, ha proposat la creació d’una assemblea de càrrecs electes universitaris compromesos amb el procés, que aplegui membres dels claustres, de les Juntes de Facultat, de Juntes del PDI, dels comitès d’empresa, etc. per tal de tenir una participació molt més activa del sector en els propers dies i sobretot per impedir un retorn, segons el seu parer, a la universitat franquista.

1 COMENTARI

  1. El rey tendria que abdicar y proclamar elecciones; si toda España desea conformar una republica, entonces Cataluña tendria un espacio diferente y quizas la independencia no fuera la opcion mayoritaria ni mucho menos.
    La piedra angular está en la constitución de un estado monarquico y por lo tanto centralizador; un esquema de co-gobierno, de confederacion seria ideal.
    Los españoles deberian enfocar el asunto desde este ángulo y presionar a la monarquia para que España entre en el siglo XXI

Comments are closed.