image_pdfimage_print

Milers de persones s’han concentrat en moltes ciutats catalanes en protesta contra l’empresonament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Ja al migdia, la protesta s’havia fet davant dels ajuntaments. Però, a les 8 del vespre, la mobilització ciutadana massiva s’ha traslladat a grans avingudes i places de les diferents poblacions.

La més gran, amb una assistència multitudinària, ha tingut lloc a la capital, Barcelona, amb 200.000 ciutadans, segons càlculs de la Guàrdia Urbana, que s’han concentrat a la Diagonal entre la Plaça del Llapis i la de Francesc Macià, on s’ha llegit un manifest que reproduïm a continuació.

Publicitat
Publicitat

Manifest “Llibertat Jordi Cuixart i Jordi Sànchez”

L’Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l’Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978. Quan la democràcia és vulnerada en un país, tot el món ho pateix. Quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perden tots els ciutadans europeus.

El dret a manifestació és un dret bàsic en qualsevol democràcia. L’Estat actua com una dictadura: ens jutgen i ens priven de llibertat per manifestar-nos pacíficament. No ens cansarem de dir-ho. Les entitats NO hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots.

Empresonar representants de la societat civil forma part de l’estratègia de l’Estat per tensionar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. L’objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil.

En són capaços, ja ens ho van demostrar l’1-O. Volen dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social. No ho permetrem i no ho aconseguiran.

Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat.

Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l’1 d’octubre és inepel·lable i més vigent que mai.

Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l’Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals.

Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia!

Propera manifestació

El proper dissabte hi ha convocada una manifestació En defensa dels drets i les llibertats, organitzada per la Taula per la Democràcia. Començarà a les 5 de la tarda, però a hores d’ara no se sap ni el punt de trobada ni el seu recorregut.