image_pdfimage_print

Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, han quedat detinguts sense fiança aquest vespre per ordre expressa de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. La jutge va acceptar un nou atestat de la Guàrdia Civil fa dues setmanes, motiu pel qual avui, Sànchez i Cuixart, però també el Major Trapero i la intendent Teresa Laplana han hagut de tornar a declarar. Aquest cop, però, Sànchez i Cuixart han quedat detinguts, mentre que Trapero i Laplana han quedat en llibertat.

Jordi Sànchez ha deixat clar que aquesta decisió no respon a cap principi de justícia, sinó que simplement pretén atemorir i castigar per haver defensat la llibertat i per haver sortit al carrer pacíficament.

El president de l’ANC ha demanat que les reaccions a l’empresonament segueixin l’actitud que ha mantingut la gent fins ara, amb “unitat, civisme i confiança en nosaltres mateixos”. Per Sànchez, si tots plegats ens mantenim forts “no ens podran doblegar”.

Publicitat
Publicitat

Finalment, si bé ha admès que la decisió pugui indignar molta gent, també a ell mateix, ha volgut deixar clar que la llibertat “o és sencera o no és”, i ha recordat que el passat 1 d’octubre el poble català va decidir “obrir les portes a la llibertat”. “I la guanyarem”, ha conclòs.

Demà, mobilitzacions

Com a conseqüència de les detencions, l’Assemblea demana a la ciutadania que es mobilitzi. Primer, aquest vespre, fent una cassolada per tot el país a partir de les 22 h. I demà, a les 12 del migdia, es farà una aturada davant dels centres de treball. Al vespre, a les 19 h, es faran concentracions silencioses, de forma pacífica, davant les delegacions del govern espanyol a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Segona declaració en quinze dies

La d’avui ha estat la segona declaració que han fet Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, però també el Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana. El passat 6 d’octubre van declarar per primera vegada davant la jutge Carmen Lamela. Sànchez estava acusat d’un presumpte delicte de sedició pels fets ocorreguts el 20 de setembre, durant les mobilitzacions que es van produir arran dels escorcolls i detencions fetes a la seu d’economia del Govern Català.

Un nou atestat presentat per la Guàrdia Civil, però, els ha fet tornar avui a declarar. En aquest nou atestat s’hi ampliava informació i continguts audiovisuals dels fets del 20 de setembre, però també de l’1 d’octubre, motiu pel qual han hagut de tornar a desplaçar-se avui fins a Madrid. Aquest cop, però, l’Audiència Nacional ha privat de llibertat els presidents de les entitats independentistes.

Missatge dels empresonats al poble català

Interlocutòria de la jutgessa Carmen Lamela

4_5992041443110158771