El preident al ple
image_pdfimage_print
  • El cap de l’executiu proposa suspendre la declaració d’independència “per tal que en les properes setmanes emprenguem un diàleg per arribar a una solució acordada
  • Afirma que “el sí a la independència ha guanyat un referèndum sota una pluja de cops de porra. I aquest és el camí que estic compromès a transitar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquesta tarda davant del Parlament de Catalunya a petició pròpia i ha afirmat que arribats en aquest moment històric, i com a president de la Generalitat, assumeixo en presentar-los els resultats del referèndum davant del Parlament i dels nostres conciutadans, el mandat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república. I ha afegit:no és una decisió personal, ni una dèria de ningú: és el resultat de l’1 d’octubre”. “El sí a la independència ha guanyat unes eleccions per majoria absoluta, i dos anys després ha guanyat un referèndum sota una pluja de cops de porra. Les urnes, l’únic llenguatge que entenem, diuen sí a la independència. I aquest és el camí que estic compromès a transitar, ha afegit.
De totes maneres, el president Puigdemont ha demanat que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència per tal que en les properes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada”. El president de la Generalitat i el Govern han arribat a aquesta decisió perquè creiem fermament que el moment demana no només la desescalada en la tensió sinó, sobretot, voluntat clara i compromesa per avançar en les demandes del poble de Catalunya a partir dels resultats de l’1 d’octubre. Resultats que hem de tenir en compte, de manera imprescindible, en l’etapa de diàleg que estem disposats a obrir”.

En aquest sentit, el president Puigdemont ha fet una crida al diàleg tot demanant al govern espanyol queescolti, ja no a nosaltres si no vol, sinó als qui advoquen per la mediació i a la comunitat internacional, i als milions de ciutadans d’arreu d’Espanya que li demanen que renunciï a la repressió i la imposició i  a la Unió Europea (UE) “que s’impliqui a fons i que vetlli pels valors fundacionals de la Unió”. “Hi ha un prec de diàleg que recorre Europa, perquè Europa ja se sent interpel·lada sobre els efectes que pot tenir una mala resolució d’aquest conflicte, ha conclòs.

 
Avui el Govern de Catalunya fa un gest de responsabilitat i generositat, i torna a estendre la mà al diàleg, ha sentenciat el president,  convençut que “si els pròxims dies tothom actua amb la mateixa responsabilitat i compleix amb les seves obligacions, el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol es pot resoldre de manera serena i acordada, i respectant la voluntat dels ciutadans. De totes maneres, ha precisat que fins a 18 vegades, i en tots els formats possibles, s’ha demanat obrir un diàleg per acordar un referèndum, com va fer Escòcia el 2014.
Crida a la unitat del poble català
Durant la seva intervenció ha fet una crida a la unitat del poble català recordant que tots, amb les nostres diferències i discrepàncies, amb allò en què ens entenem i en allò en què no ens entenem, formem un mateix poble i l’hem de continuar fent plegats, passi el que passi, perquè així es fa la història dels pobles que busquen el seu futur”.
Durant el seu parlament, el president ha tingut unes paraules de record per “a tantíssima gent anònima que va posar el seu granet de sorra per fer-ho possible” i  per “enviar el meu afecte, la meva solidaritat i el meu escalf a tots els ferits i maltractats per l’operació policial”. “És la primera vegada en la història de les democràcies europees que una jornada electoral es desenvolupa enmig de violents atacs policials contra els votants que fan cua per dipositar la papereta, ha precisat el cap de l’executiu. Les imatges quedaran enregistrades a la nostra memòria per sempre. Mai no ho oblidarem, ha conclòs. 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu s’ha referit a la decisió d’algunes empreses de traslladar la seva seu social, que ha dit, ha estat més de relat per als mercats que no amb efectes reals sobre la nostra economia”. “El que té efectes reals sobre la nostra economia són els 16.000 milions d’euros catalans que són obligats ha canviar de seu cada any”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha fet una crida a la tranquil·litat tot assegurant que “el Govern de Catalunya no es desviarà ni un mil·límetre del seu compromís amb el progrés social i econòmic, la democràcia, el diàleg, la tolerància, el respecte a la discrepància i la voluntat negociadora”. “Com a president actuaré sempre amb responsabilitat i tenint en compte els 7,5 milions de ciutadans del país”, ha conclòs.