image_pdfimage_print

Milers de catalans i catalanes han assistit a l’acte conjunt d’inici de la Campanya pel Sí, a la Tàrraco Arena de Tarragona. Tants que molts no han pogut entrar-hi, milers de fet. Ni la pluja ha desanimat els milers de patriotes que, vinguts d’arreu del país, formaven interminables cues pels carrers adjacents.

Aquest acte era el primer dels tres que faran conjuntament Junts pel Sí, la CUP i les entitats sobiranistes, al llarg de la campanya referendària.

A més, la notícia recent de l’acord entre la Generalitat i el govern de la Capital Nacional en virtut del qual aquest darrer facilitarà que s’hi pugui votar, havia omplert d’optimisme els assistents, conscients que era un pas endavant formidable atesa la repercussió internacional de tot el que passa o es decideix a Barcelona.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El recinte era ple de gom a gom, milers de persones cantant i cridant, amb somriures a les cares, malgrat la immensa xafogor que ho amarava tot.

TVC i Catalunya Ràdio, tenen por

L’acte va començar amb un retard ben explicable. El President Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el President de l’ANC, Jordi Sanchez, van sortir a saludar als ciutadans que es van quedar al carrer un cop els organitzadors van tancar les portes per haver-se arribat al ple permès. Un gest que va ser molt ben rebut, molts dels quals van continuar dempeus seguint l’acte a través de diversos canals.

Tanmateix, en un acte de solemne covardia, ni TVC ni Catalunya Ràdio no van gosar emetre l’acte en directe, en una decisió que ben lògicament hauria de comportar conseqüències, per ser clarament una mostra de covardia i de por enfront possibles represàlies espanyoles. Ben trist i lamentable.

Múltiples eslògans

Deixant al marge aquest exemple poc edificant, a dins del Tàrraco Arena, els assistents esperaven l’inici de l’acte cridant eslògans com “Votarem”, No tenim por”, “Ballesteros, dimissió”. Fins i tot l‘Estaca s’hi va cantar.

Finalment, els presentadors de l’acte, l’Oriol Grau i la Txe Arana, van pujar a l’escenari i saludaren els assistents i sobretot, els que romanien als carrers. Grau preguntà “Txe, tu havies mai presentat un acte il·legal com aquest?”

Les primeres intervencions les feren representants dels partits polítics amb representació parlamentària: Magda Casamitjana, del Moviment d’Esquerres (MES)-Avancem-els Comins; Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya (DC). Quim Arrufat de la CUP va anunciar que els “milions d’insubmisos no es quedaran a casa”. A continuació li tocà el torn a Marta Rovira d’Esquerra, que va afirmar que l’1 d’octubre s’enfrontaran els partidaris de l’statu quo i els que volen progressar. Finalment, pel PDECAT va parlar Marta Pascal, qui va cridar a la gent normal a votar, sense por, amb un somriure.

El territori i les entitats sobiranistes

Després, va ser el torn de representants dels diversos territoris del país (Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Terres de Girona, Ponent i l’Àrea Metropolitana). Tots ells feren reivindicacions dels seus respectius àmbits.

A continuació van parlar els representants de les entitats sobiranistes: Neus Lloveras, de l’Associació de Municipis per la Independència, que va anunciar la seva nova condició de querellada; Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, que va fer menció dels Països Catalans. I per acabar aquest bloc, en Jordi Sànchez, que va cridar a treballar de valent per aconseguir la victòria l’1 d’octubre.

Després es va presentar per primera vegada el vídeo Hola República de la Campanya del Sí, que ser acollit amb un fort aplaudiment.

Puigdemont i Junqueras

Finalment, les dues darreres intervencions van ser fetes pel vicepresident Oriol Junqueras i lògicament pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Junqueras va cridar a la mobilització massiva, a omplir les places i carrers de Catalunya, i anuncià que ja són 47.000 els col·laboradors electorals. També es referí a l’impacte internacional del procés arran de les darreres declaracions positives del President de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i d’una portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units. Junqueras també va fer una crida al Vot del No, perquè d’aquesta manera es demostrarà que el referèndum va, sobretot, de democràcia, on tothom pot expressar les seves opinions enfront dels que no ho volen permetre. Acabà la seva intervenció afirmant que cal “guanyar, guanyar i guanyar sempre“.

Per la seva banda, Carles Puigdemont va fer una intervenció clarament provocadora en què, entre altres coses, va dir que, atès el nombre de gent que s’havien quedat sense poder entrar, l’acte s’hauria pogut fer “dues vegades”. No content amb això, va posar el dit a la nafra denunciant les amenaces de Rajoy de tallar la llum dels col·legis electorals l’1 d’octubre i afirmà que és el mateix que talla el llum a les llars vulnerables, va aconseguir així connexió entre la independència i la justícia social. Puigdemont va dedicar una part de la seva intervenció a refermar als catalans que s’anirà fins al final i que aquest serà la Independència.