Concentració a París de l'ANC de França en motiu de la Diada Nacional | ANC
Concentració a París de l'ANC de França en motiu de la Diada Nacional | ANC
image_pdfimage_print

Les Assemblees Exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana es mobilitzen altre cop per la Diada d’aquest any. Moltes tenen clar que serà l’últim esforç cap al Referèndum i possiblement cap a la independència.

Com cada any, la celebració de la Diada a l’exterior és una combinació d’actes reivindicatius, polítics i festius. El passat dissabte, 2 de setembre, els catalans d’Euskal Herria van arrencar els actes a l’exterior amb una taula rodona a Bilbao, que va poder comptar amb la presència de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joan Tardà, Zelai Nikolas, Joseba Egibar i Maddalen Iriarte. Va ser un acte, amb la moderació de la periodista Estitxu Garai Artetxe, on els ponents van debatre sobre les situacions polítiques a Catalunya i Euskal Herria. L’acte va omplir el Kafe Antzokia de Bilbao fins a vessar i va tenir un ressò mediàtic significatiu.

Poc després d’acabar-se l’acte, la territorial dels Països Baixos es van reunir a la platja de Den Haag, la ciutat que té la seu del govern neerlandès. Hi van fer una recreació festiva del símbol “+” que es preveu fer a Barcelona dilluns vinent, seguit d’un pica-pica.

Publicitat
Publicitat

Davant la Torre Eiffel

Una mateixa coreografia van emprendre els habitants catalans de la Ciutat de la Llum. Al Champs de Mars de París, amb vista a la Torre Eiffel, es van reunir per recrear igualment la coreografia de la Diada i per un pícnic, on van discutir sobre la situació política del seu país originari.

Un altre acte polític potent es va fer a Londres el dimarts 5 de setembre. L’ANC d’Anglaterra va organitzar al Parlament Britànic un debat entre acadèmics, polítics i periodistes sobre el referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Hi van participar polítics tant de partits unionistes com escocesos i de Gal·les. També hi van assistir el corresponsal de la BBC a Espanya, Guy Hedgecoe, el professor, historiador i hispanista de la London School of Economics, Paul Preston i el Conseller Delegat del Diari ARA, Salvador Garcia.

A l’altre costat de l’oceà atlàntic, a la capital de Mèxic, l’ANC hi celebra també actes conjuntament amb l’Orfeu Català de Mèxic. Ahir divendres ja es va fer un acte reivindicatiu a l’emblemàtic monument ‘Ángel de la Independència’. Diumenge faran una concentració on formaran un ‘més’ amb samarretes del SÍ, seguit d’una trobada política catalana amb un àpat ofert a l’Orfeó Català.

A la capital d’Europa

Aquest dissabte es féu un acte festiu i reivindicatiu a Brussel·les, concretament al cèntric Parc du Cinquantenaire, tocant als edificis de la Comissió Europea, per recrear el ‘més’ de la Diada, que fou seguit per televisions belgues. Convidaren els seus contactes locals per explicar-los l’actualitat catalana amb un pica-pica i cava. Qui també organitza actes per celebrar la Diada són els residents catalans a Luxemburg. Aquest diumenge ho faran a la Jornada de Portes Obertes al Centre Català de Luxemburg a partir del migdia. Allà hi faran activitats culturals i gastronòmiques i projectaran, ja al vespre, la pel·lícula Incerta Glòria.

A Euskal Herria, els de l’ANC tornen a mobilitzar-se per la Diada: la Coordinadora basca a favor del referèndum català mobilitza el suport basc amb manifestacions aquest dissabte al migdia a Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria-Gasteiz.

A Escòcia, l’ANC també organitza la seva Diada aquest dissabte. Amb els Castellers d’Edingburgh varen muntar tot un programa durant la tarda, de les 12 a les 19 h. Començaren amb un dinar popular i workshops sobre Catalunya amb un espai per discutir sobre la situació política catalana. També hi desplegaren una pancarta reivindicant el dret a decidir.

Els Estats Units volen votar

Els catalans emigrats als Estats Units d’Amèrica es trobaren aquest dissabte a Raleigh, capital del North Carolina, per fer actes, sempre festius i reivindicatius. Diumenge es mobilitzaran altres ciutats on hi hagi diàspora catalana: Nova York, Chicago, Washington D.C., Dallas, Houston, Seattle, Minneapolis, Portland, San Francisco i Boston.

Aquest 10 de setembre continuem a Santiago de Xile, on l’ANC organitzarà la Diada amb l’actuació dels Castellers de Lo Prado i altres ‘sorpreses’.

Tornant a Europa, aquest mateix diumenge els catalans residents a la capital d’Irlanda, Dublín, commemoraran la Diada davant de l’històric General Post Office, on va començar la rebel·lió contra l’ocupació britànica el 1916.

Per finalitzar, el dia de la Diada mateix, els companys de l’ANC Dinamarca organitzaran un seguiment en directe de la Diada en un centre cultural de Copenhaguen, on han convidat la comunitat catalana que s’hi ha quedat per la Diada i els seus amics i contactes locals per explicar-los què està passant a Catalunya.