Daan W. Everts
Daan W. Everts
image_pdfimage_print

Aquest divendres el conseller Romeva va rebre la primera Missió Internacional d’Observació Electoral del Referèndum que ha estat acreditada per la Sindicatura Electoral de Catalunya. La reunió va tenir lloc al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Es va fer a petició d’aquest grup d’observadors internacionals, que han sol·licitat iniciar el pla de treball amb una trobada amb el Govern. També hi va assistir el director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Isidre Sala.

Aquesta Missió Internacional d’Observació Electoral està encapçalada per Daan Everts, expert en l’àmbit de l’observació electoral i amb una dilatada trajectòria en el servei diplomàtic holandès i altres organismes internacionals. En formen part altres observadors internacionals del Regne Unit, Estats Units, França i Polònia amb una àmplia experiència d’observació d’eleccions i referèndums.

El currículum de Daan Everts és extens i reputat. Vegem-ne el detall:

Publicitat
Publicitat

Després dels estudis en economia social a les universitats de Brandeis (Estats Units), Baroda (Índia) i Groningen (Països Baixos), Daan Everts va passar a formar part del Ministeri d’Afers Exteriors a la Haia en la Unitat de Planificació de Polítiques. Va ser secundat a l’Organització Internacional Laborista a Bangkok, va retornar al Ministeri i va ser traslladat a l’ambaixada dels Països Baixos a Washington, encarregant-se de temes econòmics i d’energia.

L’any 1982 va tornar al Ministeri per liderar el programa de desenvolupament del sector privat en la direcció internacional de cooperació. El 1986, va ser nomenat secretari executiu de la Fundació pel Desenvolupament del Capital de Nacions Unides, a Nova York, especialitzant-se en projectes d’inversió a petita escala en països en desenvolupament. Més tard, va ser nomenat, pel que fa a l’Assistent del Secretari General, com a director de l’Oficina del Programa de Desenvolupament de Nacions Unides per Projectes de Servei, actualment coneguda com a UNOPS.

De Nova York es va moure a Roma per esdevenir subdirector executiu del Programa Menjar al Món, en el qual es va fer càrrec del programa d’emergència alimentària durant la crisi a Ruanda. L’any 1995 va tornar al Ministeri d’Afers Exteriors per servir com a director general de Recursos Humans durant el període en què el Ministeri va patir una àmplia reestructuració. Durant la Presidència dels Països Baixos de la Unió Europea, la primera meitat del 1996, l’ambaixador Everts va rebre l’encàrrec de liderar la Missió d’Observació de la Comunitat Europea a l’antiga Iugoslàvia a Zagreb. Posteriorment va continuar en aquest càrrec a Sarajevo durant la presidència de Luxemburg de la Unió Europea.

La presidència danesa a l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va nomenar l’ambaixador Everts com a cap de l’Oficina de Tirana a Albània, establint-s’hi durant l’inici d’una seriosa crisi civil al país. Va ajudar a desenvolupar un extens programa per assistir al procés de democratització, l’establiment de l’estat de dret i el bon govern. L’any 1999 la presidència noruega li va demanar de fer-se càrrec de la nova oficina de l’OSCE a Pristina. Entre altres activitats, va dur a terme la publicació de dos volums que documentaven les violacions de drets humans comeses per ambdues parts al conflicte de Kosovo. Ell va ser un dels impulsors de l’Escola de Policia de Kosovo, i va assegur-ne el caràcter multiètnic i amb una proporció de quotes de gènere sense precedents. Sota la seva direcció, l’OSCE també va guanyar un ampli reconeixement per a l’organització de les primeres eleccions, en l’àmbit municipal i regional, i per l’elevat esforç per involucrar als serbis de Kosovo i altres comunitats tant dins com fora de Kosovo, en aquell procés.

L’any 2002 l’ambaixador Everts va ser enviat de nou al Ministeri a La Haia per liderar un grup de treball per a la presidència dels Països Baixos de l’OSCE que tindria lloc el 2003 i per servir com a representant personal del president. Un cop finalitzats els treballs del grup, va ser nomenat representant dels Països Baixos a l’OSCE a Viena, on també fou responsable de la presidència de la UE a l’OSCE el segon semestre de 2004.

En definitiva, l’ambaixador Everts aporta una gran experiència i una àmplia gamma d’expertesa multilateral i regional, tant a escala política com executiva. Ha treballat extensament en diverses organitzacions internacionals (a Nacions Unides, a la Unió Europea, a l’OTAN, al CoE, al Banc Mundial) així com en moltes ONG locals i internacionals. Durant les seves diferents responsabilitats ha guanyat reputació i ha desenvolupat qualitats com el treball en equip, el fet de ser un soci constructiu per a la cooperació i un mediador imparcial, amb una actitud pragmàtica i proactiva.