image_pdfimage_print

El Ple ha aprovat, poc abans de la una de la matinada, la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República per 71 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 10 en contra (CSQP). Els grups de Cs, el PSC i el PPC han abandonat el saló de sessions just abans de la votació i no han votat. Abans del debat, el Ple ha acordat, a proposta dels grups de JxSí i la CUP, incorporar el debat de la llei a l’ordre del dia i eximir-ne tràmits per fer el debat final en la sessió d’avui.

Segons recull a l’exposició de motius, la llei dona forma jurídica, de manera transitòria, als elements bàsics d’un estat català i, segons la disposició final de la llei, entrarà en vigor si l’opció del sí guanyés en el referèndum d’autodeterminació que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocar ahir per al diumenge 1 d’octubre.

El debat de la llei ha començat quan passaven pocs minuts de les onze de la nit i hi han participat els diputats Jordi Orobitg (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Benet Salellas (CUP) i Germà Gordó (diputat no adscrit).

Publicitat
Publicitat

Després del debat, ha començat la votació. Primer s’han votat les esmenes, que els grups havien presentat en les dues hores de què van disposar per fer-ho. S’han aprovat les quatre conjuntes de JxSí i la CUP i una de JxSí. La de la CUP s’ha rebutjat. Els grups de Cs i PPC havien presentat esmenes, però finalment les han retirat. A continuació, s’ha votat la resta del text, que s’ha aprovat per 71 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit) i 10 en contra (CSQP).

Abans, al vespre, el Ple havia acordat ampliar l’ordre del dia per incorporar-hi el debat d’aquesta iniciativa, a sol·licitud dels grups de JxSí i la CUP, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 2 abstencions (CSQP).

L’exempció de tràmits d’aquesta iniciativa, que també han demanat els dos grups presentants, s’ha aprovat per 70 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit), 19 en contra (6 de Cs, 2 del PSC, 8 de CSQP i 3 del PPC) i 2 abstencions (CSQP).

Durant la sessió, el Ple s’ha suspès en diverses ocasions perquè es poguessin reunir la Mesa i la Junta de Portaveus per resoldre peticions de reconsideració presentades per Cs, PSC i PPC. Abans d’iniciar-se pròpiament el debat del text de la proposició de llei i de les esmenes que s’hi han presentat, també hi havia hagut al Ple diversos torns d’intervenció, per exposar la posició de grup i per qüestions d’ordre, a càrrec dels diputats Marta Rovira (JxSí), Carlos Carrizosa (Cs), Eva Granados i Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC) i Benet Salellas i Anna Gabriel (CUP).