image_pdfimage_print

54 cursos de català, 16 de recursos lingüístics i la traducció al català de 5 normes ISO/UNE. Aquestes són algunes de les dades del balanç del Conveni de col·laboració per al foment de l’ús del català, signat el novembre de 2016, entre el Departament de Cultura, a través la Direcció General de Política Lingüística, i la Diputació de Barcelona. El conveni s’emmarca dins el programa “Català i empresa. Ja estàs al dia?” que impulsa el Departament de Cultura per promoure el català en l’àmbit empresarial, fer créixer l’oferta de productes i serveis en català i garantir els drets lingüístics dels consumidors.

La col·laboració s’ha centrat en dos projectes. El primer, de formació en català adreçat a l’empresa, dut a terme a través dels centres de promoció econòmica locals i dels centres de normalització del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El segon projecte, centrat a oferir en català normes ISO de gran repercussió al món empresarial, executat per mitjà del TERMCAT Centre de Terminologia.

La formació s’ha concretat amb 1.134 hores lectives amb un total de 1.072 inscripcions.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Els 13 centres de normalització lingüística del CPNL que han participat en la formació han adaptat l’oferta a les necessitats territorials concretes, d’acord amb els centres de promoció econòmica. Així, s’han dut a terme cursos generals: 1 de nivell inicial i 14 de nivell Bàsic1, i cursos especialitzats: 13 d’expressió oral, 19 d’expressió escrita, 7 d’específics per a sectors professionals (restauració, sanitari, administració, atenció al públic, atenció telefònica, i comunicació) i 16 sessions de recursos lingüístics.

Pel que fa a la procedència de l’alumnat, un 41% són nascuts a Catalunya, un 11% a la resta de l’Estat espanyol i un 48% nascuts a l’estranger: 26% a Amèrica del Sud, 12% a l’Àfrica, 5% a Europa i 5% a Àsia. Respecte a la seva situació laboral, el 65% estan a l’atur i el 35% en actiu. En relació amb les franges d’edat, un 45% té entre 45-64 anys, un 29% entre 30-44 i un 26% entre 18-29. El 71% de les persones inscrites són dones.

En l’elaboració de les normes sobre gestió documental, el TERMCAT ha comptat amb l’assessorament d’especialistes de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura.

Aquestes noves normes se sumen a la trentena de normes ISO en català que el TERMCAT ha traduït i que té referenciades al web.